Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre samordning nyckelord i kampen mot drogerna

/
  • Landstingsrådet Robert Uitto (S) vill bli ännu tydligare  i samordnings­arbetet.Foto: henrik flygare

Bättre samordning tycks vara nyckelordet för att gå från ord till handling i arbetet mot droger och kriminalitet bland unga.

Annons

I alla fall var det vad deltagare från kommuner, polis och landstinget lyfte fram i slutet på inspirationsdagen.

– Hur vi ska bli ännu tydligare i samordningsarbetet så vi inte glömmer några är en ambition vår ledningsgrupp ska gå vidare med, enligt landstingsrådet Robert Uitto.

Han konstaterade att det finns goda skäl att koppla ihop erfarenheter på länets skolor med ökad tydlighet från politisk nivå.

– Det är en imponerande aktivitet med engagemang på alla fronter, sa länspolismästare Stephen Jerand.

– Vi måste våga samverka och bygga nätverken, fortsatte Jerand.

Han reflekterade lite från att en person föds till den senaste inlåsningen och att frågan i slutänden måste ställas hur mycket samarbete som förekommit däremellan.

– Det vore också kul om Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande Rådet förlade ett seminarium i Norrlands inland för att lyfta glesbygdsfrågorna. Vi reser hur mycket som helst till Stockholm, konstaterade Stephen Jerand.

Agneta Roberts och Berit Holter, som är drogsamordnare i Härjedalen respektive Strömsund, uppfattar att skolorna i deras kommuner är en god bit på väg med mobiliseringen.

För att stärka eleverna jobbas det med föräldrastöd, attitydfrågor, begränsa tillgången på alkohol och lektioner med inriktning på livskunskap.

Mer läsning

Annons