Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmisshandel tar för lång tid att utreda

När polis och åklagare ska utreda barnmisshandel tar det alldeles för lång tid. Det är lagbrott anser Rädda barnen.

Åklagarkammaren i Östersund är bland de långsammaste i landet att fatta beslut om åtal i fall där barn misshandlats.

Annons

"Polisanmälningar om misshandel av barn prioriteras lågt och myndigheterna följer inte den lagstiftning som finns", anser Rädda barnen utifrån en kartläggning de gjort.

Handläggningstiden vid Åklagarkammaren i Östersund för sådana ärenden var 149 dagar i genomsnitt, år 2009.

Antalet dagar gäller tiden från polisanmäld misshandel och grov misshandel mot barn under 15 år tills att det fattats åtalsbeslut vid åklagarkammaren.

Bara fem kammare i landet har ett högre medelvärde än Östersund. Det finns sammanlagt 36 åklagarkammare i landet, bland dem är medelvärdet på handläggningstiden 130 dagar.

Vid misstanke om misshandel av barn ska förundersökningen vara avslutad och beslut fattat i åtalsfrågan så snart det kan ske, men senast inom tre månader efter den tidpunkt det finns någon skäligen misstänkt för brottet.

Rädda Barnens terapeuter, på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar kris i Region Nord, ser vilka förödande konsekvenser de långa brottsutredningstiderna får för barn, speciellt när en närstående är misstänkt. I värsta fall bidrar den långa utredningstiden till att barn fortsätter att utsättas för våld.

– För många barn blir det helt förödande och slår väldigt hårt mot deras vardagsliv och deras tilltro till vuxna, säger Åsa Landberg psykolog på Rädda barnen, till TT.

– Vi är medvetna om att vi haft långa handläggningstider och vi arbetar tillsammans med polisen för att bli bättre, säger Mikael Lundquist, chef på åklagarkammaren i Östersund.

Men en orsak kan vara hög arbetsbelastning och att åklagarkammaren i Östersund haft kort om personal, och dessutom personal som ännu inte är färdiga åklagare, sedan i höstas.

– Vi har haft en aspirant som varit hos oss ett tag och börjar kunna ta mål nu. Vi får ytterligare en aspirant i juni och ytterligare förstärkning med en åklagare till hösten, säger han.

Men han menar också att det finns en annan sida av myntet.

– Många av våra misshandelsärenden mot barn går till åtal, vi utreder allt på djupet och försöker vända så många stenar som möjligt. Det kan också vara så att det tar lite tid innan de inblandade känner sig så trygga att de vågar prata om det som hänt, säger Mikael Lundquist.

Han har inga siffror kring det. Men enligt rapporten från Rädda Barnen avslutades 77 brottsmisstankar i sådana ärenden 2009, det vill säga anmälningen ledde inte till att någon person åtalades. Det är en låg siffra i förhållande till övriga landet.

Mikael Lundquist har inga uppgifter på om andelen anmälningar om misshandel mot barn ökat, men menar att generellt ,oavsett brott, ökar alla sorters anmälningar. Enligt Rädda barnen har antalet anmälda fall av grov misshandel mot barn under 15 år ökat med nära 70 procent sedan 2000. Det året anmäldes 6 563 fall, medan 11 100 anmälningar gjordes i fjol.

Mer läsning

Annons