Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Östersunds kommun kollar årets julbord

I år kan bakterierna på länets julbord få härja okontrollerat. Bara en av de jämtländska kommunerna har planerat att granska restauranger som serverar julmat.

Annons
Efter fjolårets tillsynsbesök i Östersund fick fem av tolv restauranger anmärkningar för att det fanns för mycket bakterier i maten de serverade. Tillväxten som hittades fanns främst i uppskivade köttprodukter som sylta och rostbiff.
Men trots att det är känt att det är svårt att hålla bakterierna borta från julborden kommer miljö- inspektörerna i länets kommuner att göra få riktade inspektioner mot de restauranger som serverar skinka, prinskorv, köttbullar, rödbetssallad och annan typ av julmat.
Östersunds kommun kommer precis som tidigare år att göra tillsynsbesök.
- Vår provtagare har redan börjat sitt arbete, säger Peter Grevsten hälsoskyddsinspektör i Östersunds kommun.
- Vi kommer att göra ett antal kontroller. Främst kommer vi att besöka de restauranger där det upptäcktes brister förra året, fortsätter han.
Vid en inspektion tar kommunens inspektörer med sig matprover som sedan skickas på analys. Dessutom kontrolleras om varm- och kallhållningen håller rätt temperaturer.
- Varm mat ska vara varmare än 60 grader och kall mat ska vara åtta grader eller kallare, säger Peter Grevsten.
Men Östersund kan bli den enda kommunen i länet som granskar julborden närmare.
De övriga sju kommunerna tänker inte titta närmare på julmaten, alternativt har de inte bestämt sig ännu.
- Nej, vi kommer inte att göra några riktade besök. Vi är helt enkelt för lite folk, vi hinner inte, säger Johan Nilsson, miljöinspektör i Bergs kommun.
- Nämnden har beslutat att vi ska rikta in oss på hygienkontroller i andra typer av verksamheter, fortsätter han.
Liknande röster kommer från resten av Jämtlands län:
- Vi brukar göra det, men hur vi ska göra i år vet vi inte ännu. Vår provtagare är upptagen med andra arbetsuppgifter så i sådana fall måste någon annan av oss göra provtagningarna, säger Amanda Hagerman, miljöinspektör i Åre.
- Det ger inte så mycket att göra den typen av kontroller av julborden. När vi får tillbaka provsvaren är julen redan över, säger Patrik Larsson, milö- och hälsoskyddsinspektör i Ragunda kommun.
- Vi har inte bestämt oss ännu. Eftersom många julbord serveras på kvällar och helger måste vi arbeta övertid, vilket min chef måste ta ställning till först, säger Tina Karlsson, miljöinspektör i Härjedalen.
- I princip alla julbord serveras på fredagar och lördagar och då hinner vi inte skicka proverna till laboratorium i tid, säger Maria Skoglund, miljöinspektör i Strömsund.

Mer läsning

Annons