Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket får skjuta bävrar

Banverket får skjuta tre bävrar vid järnvägen har länsstyrelsen beslutat. Som LT tidigare har berättat skulle bäverdammarna i länet kunna leda till skevningsfel i spåret.

Annons

Banverket måste riva dammarna som ligger intill järnvägar på grund av risk för underminering som kan leda till och urspårade tåg.

De har sprängt en bäverdam vid järnvägen i Brunflo två gånger samt rivit för hand tre gånger. De har även sprängt och rivit dammar vid Tandsbyn och Nederhögen.

På alla platser har bävern inom tre dygn byggt upp nya dammar som kan vålla skada för järnvägen. När bävern dämmer upp mot järnvägen leder det till att banvallen blir vattensjuk och undermineras.

Vårfloden gjorde att flera bäverdammar revs och sprängdes i våras. För att få göra detta krävdes beslut från länsstyrelsen. De beslutade då att det inte fanns någon annan lämplig lösning än att riva eller spränga bäverdammarna.

Men det hjälpte inte utan bävrarna byggde snabbt nya. Därför ansökte Banverket om skyddsjakt på bäver. Länsstyrelsen har beslutat att de får skjuta tre bävrar i anslutning till järnvägen. De har en månad på sig att göra detta.

Mer läsning

Annons