Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bältesfuskare hårdgranskas av polis

/

Bilbältesfuskarna ska hårdgranskas av polisen i Jämtland den här veckan.

Annons

Föreningen NTF kommer samtidigt att vara ute bland bilisterna för att informera om bältesanvändning.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, kommer mellan den 15 och 21 februari att informera jämtlänningarna om vikten av att använda säkerhetsbälte på alla platser i bilen. Den så kallade bältesveckan fokuserar nämligen i år särskilt på användningen av bilbälte i baksätet.
Statistik som NTF lutar sig mot visar att bältesanvändningen för passagerare i baksätet låg på drygt 74 procent under 2008 medan nästan 95 procent av de passagerare som sitter i framsätet använder bilbälte. Det innebär att bältesanvändningen hos passagerare som sitter i baksätet i princip inte ökat sedan 1992. NTF:s informationsinsatser kommer att ske i tre av länets kommuner; Åre, Östersund och Strömsund.
Även polisen i Jämtland kommer att fokusera särskilt på bältesanvändning den kommande veckan. Polisen ska genomföra särskilda kontroller av bältesanvändningen för att se hur jämtar och härjedalingar efterlever lagen. Den som ertappas utan bälte får böta 1 500 kronor. Om en bilförare låter ett barn under 15 år åka i bilen utan bälte kostar det 2 500 kronor i böter

Mer läsning

Annons