Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avverkning ger plats för nya nedfarter på Frösön

/
  • Östersunds kommuns storsatsning för att utveckla Östberget på Frösön har tagit fart på allvar. I går påbörjades arbetet med att avverka den skog som ska ge plats åt nya nedfarter vid Ladängen. Foto: Håkan Luthman

I går började avverkningen av skog på Östberget på Frösön. Skogen ska bort för att ge plats åt två nya nedfarter vid Ladängen som senare ska anslutas till Gustavsbergsbacken.

Annons

Östersunds kommun har stora planer för fritidsområdet på Östberget och har avsatt mycket pengar för att utveckla anläggningen de närmaste åren. Mellan 2009 och 2011 ska kommunen satsa totalt 16 miljoner kronor varav 5 miljoner kronor är EU-medel. Men betydligt mer pengar behövs för att genomföra alla idéer som finns för området.

Avverkningen av skogen för att ge plats åt två nya nedfarter vid Ladängen är alltså bara en mindre del i satsningen. Redan tidigare har en ny lift byggts i Gustavsbergsbacken och tanken är att de båda backarna ska anslutas till varandra över toppen på berget. Nedfarterna vid Ladängen ska utrustas med en ny lift, ny belysning och ett snötillverkningssystem.

I ett senare skede planeras för ytterligare en etapp. Där handlar det om att förlänga ladängsnedfarterna till Lövstabadet med en bro över Byvägen. Även en sittlift till toppen av backen finns med i de planerna. Men för det projektet finns i dagsläget inga pengar.

Satsningen på Östberget handlar inte bara om vinteraktiviteter. Tanken är att fritidsanläggningen ska kunna användas året runt. Exempelvis cykling, vandring och löpning nämns som möjliga sommaraktiviteter. Efter att satsningarna är genomförda räknar Östersunds kommun med att ett året-runt-öppet café eller en restaurang öppnar i anslutning till backarna.

Avverkningen av skogen vid Lad-ängen beräknas pågå i ungefär två veckor framåt. Den nya skidanläggningen väntas stå klar till nästa vintersäsong. Kommunen har även planerat för investeringar i Litsbacken men de har skjutits något år framåt i tiden. Enligt flerårsbudgeten så kommer 8 miljoner kronor att satsas på snötillverkningssystemet, en ny värmestuga och en ny pistmaskin. Investeringarna ska genomföras under åren 2011 och 2012 men skulle enligt tidigare budget ha realiserats något år tidigare.

Annons