Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för nya villor

Villor har vuxit upp som svampar på "Annersia" mellan Fugelsta och Fannbyn de senaste två åren.

Annons

Men de senaste planerna på sju nya villor i den västra delen av byn Öd får avslag av tjänstemännen på Östersunds kommun.

Vallsundsbrons tillkomst har pressat upp bostadstrycket enormt i båda riktningarna om brospannet vid Sandviken.

Planarkitekterna på Östersunds kommun har tittat igenom byggstatistiken och konstaterar att det, framförallt mellan Fugelsta och Fannbyn mot Orrviken, har byggts ungefär 70 nya villor bara de senaste två åren i området. Det kan jämföras med ett femtiotal nybyggen mellan åren 1993 till 2006.

I januari i år skickade en fastighetsägare i byn Öd in en ansökan om att få stycka av sex till sju tomter för bostäder i västra delen av byn, cirka en kilometer från länsvägen.

Tjänstemännen har tittat lite närmare på byggboomen i området och ser att det finns anledning att stanna upp och ”ta ett samlat grepp” med anledning av den snabba bebyggelseutvecklingen.

”Det stora bebyggelsetrycket har fört med sig en oplanerad utveckling med spridd bebyggelse som kan få negativa följder”, säger tjänstemännen i sitt avslagsförslag till politikerna i miljö- och samhällsnämnden nästa onsdag.

De senaste åren har villor, enstaka och grupper, vuxit upp och börjat göra intrång jordbruksnäringen och därmed börjat förändra landskapsbilden, enligt samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tjänstemännens bedömning:

”Ett område med bostadsbebyggelse på fastigheten Öd är inte lämpligt eftersom att det skulle bidra till att skapa en spridd bebyggelse utan koppling till Öd som by. Exploateringen är inte heller lämplig med hänsyn till att bebyggelsen föreslås på produktiv skogmark”.

Mer läsning

Annons