Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attacus ligger högt på listan

Attacus Jämtlandshus i Hammerdal placerar sig högt på listan över länets farligaste arbetsplatser efter en allvarlig olycka förra året. Men Assar Raftheim, arbetsledare, tycker inte att listan återspeglar verkligheten.
– Vi har råkat ut för händelser som man inte kan skydda sig emot i förväg.

Annons

Det var i juni förra året olyckan inträffade. En lastbil med delar till ett monteringshus var på väg söderut från husfabriken när lastbilen skar ut i vägkanten och delar av lasten välte på flaket. Föraren vände då tillbaka till fabriken för att få hjälp med att rätta till lasten innan färden gick vidare.

Den 60-årige mannen stod uppe på flaket för att hjälpa till när en cirka 350 kilo tung väggsektion av trä rasade ner och klämde honom mot lastbilens lem.

Mannen överlevde olyckan men fick allvarliga skador. Assar Raftheim säger att det är en händelse som normalt inte ska kunna inträffa.

– Det här var en extraordinär grej som vi inte kunde förutse. Den gav oss många poäng i undersökningen.

Attacus Jämtlandshus tillverkar trästommar till byggnadsindustrin. I arbetet ingår hantering av klyvsågar och tunga lyft med truckar. Det är en arbetsplats som kan vara farlig och Assar Raftheim säger att det är svårt att ha rutiner för allt som kan inträffa. Viktigast är utbildningen av nyanställda som får lära sig att hantera verktygen på ett säkert sätt. Men att hålla en hög säkerhetsnivå är ett kontinuerligt arbete.

– Men man säger ju till dagligen om man ser att någon gör fel, säger Assar Raft-heim.

Mer läsning

Annons