Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Att flytta hit till Böle är det bästa vi gjort”

/
  • Hasse Hansson flyttade till Böle för tio år sedan och då fanns det redan en brygga nedanför huset.
  • De flesta ansökningarna om dispenser från strandskyddet i Östersunds kommun handlar om områden vid Storsjöns stränder. Efter strandkanten i Böle ligger en rad med bryggor.

I Östersunds kommun vill många bygga vid Storsjöns stränder. Efter strandkanten vid Böle ligger det flera privata bryggor. Hasse Hansson flyttade dit för tio år sedan och då fanns det redan en brygga nedanför huset.

– Att flytta hit är det bästa vi har gjort, säger han.

Annons

De flesta ansökningarna om dispenser från strandskyddet i Östersunds kommun handlar om områden kring Storsjön. Hasse Hansson bor precis vid vattnet i Böle. Där trivs han och han förstår att många vill bo och bygga nära stränder.

– Det är en otrolig frihetskänsla att kunna sitta nere vid vattnet eller ta båten ut på sjön. Det finns bara ett visst antal tomter runt en sjö. Den som får tag i en sjönära tomt ska hålla fast i den, säger han.

Men för att alla ska kunna uppleva friheten vid vattnet tycker Hasse Hansson att det är viktigt att bevara strandskyddet.

– Alla ska kunna gå utefter stränderna utan att det ska stå hus eller någonting annat i vägen, säger han.

Från första juli i fjol och ett år framåt har Östersunds kommun fått in 40 ansökningar om dispenser från reglerna om strandskyddet. Sex av dem fick avslag och 25 beviljades. De återstående ansökningarna har ännu inte avgjorts.

– Av de 25 som fick dispens gällde 18 stycken kompletteringsbyggnader. Det kan handla om att bygga ett förråd eller en liten bod på en tomt som redan står nära vattnet. De nybyggnationerna minskar inte allmänhetens möjlighet att röra sig vid stranden, säger Siv Reuterswärd, avdelningschef på plan- och byggkontoret, Östersunds kommun.

Att en tomt redan är avstyckad och att det står ett hus där kan vara ett dispensskäl. Sju dispenser avsåg däremot nybyggnationer.

– Då har det funnits något annat särskilt skäl för de dispenserna, säger Siv Reuterswärd.

I Jämtland måste alla som vill bygga vid någon typ av vatten ansöka om dispens från reglerna om strandskyddet.

– Vi har ingen tydlig definition här utan strandskyddet gäller minsta lilla bäck. Allt utom grävda diken berörs, säger Krister Frykberg, planarkitekt på Östersunds kommun.

I många andra län har de löst frågan genom att skriva en förordning om att till exempel mindre vattendrag inte berörs av reglerna.

– Det är en fråga vi ska jobba med. Vi måste besluta var vi ska kräva att strandskyddet gäller, säger Krister Frykberg.

Mer läsning

Annons