Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder ska få tågen att gå i tid

/

Under den senaste tiden har många tågresenärer drabbats av förseningar. Nu SJ och Banverket in åtgärder för att få ordning på X 2000-tågens förseningar.

Annons
SJ har problem med punktligheten och sämst är X 2000.
Under oktober månad kom endast 59 procent av X 2000-tågen i tid. För samtliga SJ-tåg var siffran 87 procent och 78 procent av nattågen till och från Jämtland var i tid.
X2000-tågen har alltså utvecklats till något av SJ:s sorgebarn, därför har Banverket och SJ satt i gång med ett åtgärdsprogram.
Enligt SJ:s vd Jan Forsberg har punktligheten för X 2000-tågen sjunkit under en acceptabel nivå. En orsak är att tågresandet har ökat. Ökningen av passagerare på X 2000 har under de senaste åren stigit med tio procent per år.
- Fler avgångar med fler resenärer och förlängda tåg har slitit hårt på X 2000-tågen. Det har lett till olika tekniska problem som försämrat punktligheten de senaste åren, säger SJ:s vd Jan Forsberg i ett pressmeddelande.
SJ konstaterar att underhållet av spårsystemet inte hållit samma höga takt som trafikökningen. Det åtgärdsprogram som nu sätts in ska därför genomföras i direkt samarbete med Banverket. SJ kommer dessutom att investera 500 miljoner kronor under de kommande åren för att säkerställa driften av X 2000.

Mer läsning

Annons