Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinning - ett självklart helggöra för många jämtar

/
  • En kvart innan återvinningscentralen i Odenskog stänger ringlar sig kön av bilar med släpvagnar lång utanför grindarna.    Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Mikael Egmalm och Therese Landfors från Frösön har just renoverat sitt sovrum. Det som inte gick att använda längre, bland annat en tavla med snäckskalsmotiv, hamnar på återvinningen i Odenskog.
  • Snäckskalstavlan åker ner i containern bland annat skräp.
  • Inte bara snäckskalstavlan utan lampan, väskan och allt annat som den trängs med i containern har sin historia. Från nytt och värdefullt till gammalt och kasserat.
  • Glödlampor för återvinning. Det mesta av avfallet sorteras och återvinns.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Återvinningscentralen i Odenskog har nästan lika många besökare som Jamtli. Lördagar strax före stängning ringlar kön av fordon långt ut genom grindarna.

Annons
Odenskogs återvinningscentral hade 180 196 besökare under förra året. Som jämförelse hade Jamtli 183 000 besökare 2007.
Här hamnar allt som vi inte vill ha, somligt rent skräp, annat bara en smula luggslitet men fortfarande användbart. Allt har sin givna plats. Vitvaror står för sig, i containern för trä är det överfullt medan den för metall är nästan tom.
En stilig gammal cykel ligger bland andra metallföremål och liksom lockar efter ett nytt hem. Men så får man inte göra.
Jesper Edström jobbar extra på återvinningscentralen denna lördag och han ska se till att folk inte kommer och tar med sig det som andra lämnat.
- Här är det inte så vanligt, men jag vet att söderut så måste många återvinningscentraler ha vakter för att så många vill fynda bland de lämnade grejorna, säger han.
Det är gratis för alla kommuninvånare att slänga sina saker på Odenskogs återvinningsstation, men företagare ska lämna sitt avfall på Gräfsåsen mot en avgift. Alla följer inte detta och det är även en hel del folk från grannkommunerna som kommer till Odenskog. För att stävja detta finns funderingar på att sätta upp en grind med ett elektroniskt kort som skickas ut till kommuninvånarna.
- Om vi bestämmer oss för det så kommer grinden upp under nästa år, säger renhållningschef Ola Skarin.
Ola Skarin ser gärna ett samarbete med grannkommunerna så att även deras invånare kan använda återvinningsstationen i Odenskog.
- Man gör så i Göteborgsområdet vet jag. Med hjälp av informationen från de elektroniska korten så kan kostnaden kvittas mot andra kommuner sedan, säger han.
Återvinningscentralen i Brunflo hade 8 453 besökare och i Lit körde 6840 fordon in. Det är alltså fordon som kör in genom grindarna som räknas och inte antalet personer. I Brunflo kommer det att byggas ut och om i vinter.
- Det är välbesökt där också och ett hårt tryck speciellt på lördagarna. Vi kommer att utöka några meter genom att flytta stängslet och göra det lättare att sortera avfallet, säger Ola Skarin.
Anders Andersson från Brunflo håller på att bygga om huset. Han har en släpvagn full av rester från det gamla taket, eftersom det nu ska bli en takkupa på huset. Eftersom återvinningscentralen i Brunflo endast har öppet varannan lördag så åker han denna gång till Odenskog i stället.
- Det funkar jättebra här. Det enda är väl att man önskar att det var öppet längre på kvällar och helger då man har möjlighet att åka hit. Elektroniska grindar låter inte alls som någon dum idé, om man då kan komma när man vill, säger han.

Mer läsning

Annons