Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astronaut på besök: Rymdresor blir allt vanligare

/
  • Linnehan gör underhållsarbete på den internationella rymdstationen ISS som syns i visirets spegling. Han spenderade denna gång dryga sju timmar utanför stationen som under tiden hann flyga 4,5 varv runt planeten på en höjd av 400 kilometer.
 Foto: Nasa
  • I går svor Barack Obama presidenteden. 
Richard Linnehan är optimistisk inför den nye presidenten. ”Obama kan göra fantastiska saker för vetenskapen”, säger Richard Linnehan.
  • Under många år har Per Tesch forskat på hur kroppen påverkas av att vistas i rymden. Där lärde han känna Rick – Richard Linnehan. ”När Rick var uppe i rymden i 16 dagar tappade han 9 procent muskelmassa i quadriceps (framsidan på låret, reds anm)”, säger Per Tesch.

Ground control to Major Tom ... I dag berättar astronauten Richard Linnehan på Campus Östersund om hur det är att sitta i en ”plåtburk” tusentals mil ovanför jorden.
– Det är så ensamt som det kan bli, säger han.

Annons

Richard Linnehan är veterinären som blev astronaut.

– Jag har alltid varit intresserad av rymden. Jag ansökte och blev godkänd, säger han ödmjukt.

Bakom det enkla svaret ligger mängder av hårda prover och olika former av tester för att slutgiltigt kvalificera sig för Den Stora Resan till Rymden.

En resa som Richard Linnehan gjort fyra gånger.

Länstidningens team fick möjlighet att sätta sig ned för ett snack med Richard Linnehan uppe på Campus innan hans föreläsning idag.

Han berättar att anledningen till att han är i Östersund är Per Tesch som är professor i idrottsmedicin på Mittuniversitetet. Men Richard Linnehan avslöjar att Per Tesch har fler strängar på sin lyra.

– Per är en världens främsta rymdmedicinska forskare. Han kom in i NASA:s program innan mig faktiskt. Sedan lärde vi känna varandra, säger Richard Linnehan.

De flesta av oss kommer aldrig att kunna resa upp i rymden. Det närmaste vi kommer är det som visas på film och teve. Hur pass väl stämmer det vi ser där tycker du?

– Mycket är som från en serietidning. Det är ju film och underhållning. Men jag har två favoritfilmer – ”The right stuff” och Apollo 13”. De visar rätt bra hur det är tycker jag.

– Men Battlestar Galactica och Star Wars, tyvärr så är det bara science fiction, skrattar Richard Linnehan.

Men han vill samtidigt inte se några begränsningar för vad som är möjligt.

– Jag är 51 år nu. När jag är 70 eller 80, om jag får leva så länge, tror jag att många fler kommer att kunna åka till rymden. Om man tittar tillbaka på var vi var för 50 år sedan och jämför med hur det ser ut idag.

– Vilka hade kunnat säga då att vi skulle ha mobiltelefoner och bärbara datorer idag, undrar Richard Linnehan.

Under föreläsningen kommer Richard Linnehan berätta om hur det är att resa i rymden och forskning man gjort där uppe. Men han vill också berätta om vad han tycker är anledningen till att människan idag har nått ut i rymden.

– Jag kommer att försöka förklara varför det är viktigt att intressera sig för rymden.

Vad vet du idag som du inte visste innan du åkte till rymden?

– Man tror att jorden är så stor. Men det är den inte. Att resa från USA till Sverige går fort. Jorden är väldigt liten. När man tittar ner på jorden ser man att jorden är så ömtålig.

– Vi tror att våra resurser är oändliga. Men atmosfären. Den är som ett äggskal.

Fotnot: David Bowies klassiska poplåt ”Space Oddity” inleds med frasen ”Ground control to Major Tom”

Annons