Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid kan allt om ”det gröna guldet”

/
  • I sin omgjorda kornlada bor Astrid med katten Nisse. ”Här har jag allt som behövs i ett stort rum med utsikt över hela bygden. Kan man bo bättre”, säger hon.
  • I sin kornlada har Astrid, förutom sin bostad, även utställning.
  • Den här tavlan är helt gjord av material från brännässlan.
  • – Om alla visste vad nyttig brännässlan är och hur mycket det går att använda den till skulle den vara mycket populärare, säger Astrid Åsgårdh från Österåsen. Nu kommer hennes andra bok om brännässlan. Foto: Jan AnderssonI dagarna kommer Astrids andra bok om brännässlan.

– Brännässlor är det bästa som finns. Det finns ingen annan växt som är så nyttig och som går att använda till så mycket som nässlor. Dessutom är de helt gratis och de finns nästan överallt.

Annons

Det säger Astrid Åsgårdh från Österåsen.

Hennes liv handlar mest om brännässlor.

På hennes visitkort står det att hon är brännässelentusiast.

Själv bor hon mitt bland nässlorna i en ombyggd kornlada från 1885 och vad skulle hennes gård heta om inte Nässelgården.

– Egentligen vet jag inte varifrån mitt stora intresse kommer, men det var min farmor som först visade mig hur otroligt användbara nässlorna är och då ville jag börja läsa så mycket jag kunde om brännässlor.

Men Astrid hittade ingen litteratur i ämnet så då beslöt hon sig för att skriva en bok själv.

Den kom ut 1994 och heter ”Nässlor, användbara till mycket mer än nässelsoppa” och har hittills sålt i en upplaga på cirka 5000 böcker.

– Nu, när jag lärt mig mycket mer om nässlorna, så tyckte jag att det var dags för bok nummer två.

Så i dagarna kommer ”Mera om nässlor” ut hos bokhandlarna och Astrid räknar med att det ska bli samma intresse kring den nya boken som det blev kring den första.

I sin nya bok har Astrid listat 41 anledningar till att ta till vara brännässlan. Bland annat kan man läsa att nässlan är bra mot urinvägsinflammation, bra mot håravfall och gikt.

Dessutom skriver hon att nässlan är som en vitaminbomb.

– Jag kallar nässlan det gröna guldet och jag hoppas att min bok gör att fler får upp ögonen för brännässlan när de läst boken.

Astrid förstår inte att många har olika nyttiga växter i sina trädgårdsland som spenat och mangold.

– Det är mycket bättre att ge sig ut i naturen och plocka nässlor. De är mycket nyttigare. Just nu är nässlorna som bäst och av de spröda plantorna blir det jättegod soppa.

– Det känner de flesta till, men allt annat som nässlorna är bra till verkar vara helt okänt, säger Astrid och plockar upp några små plantor från sitt privata favoritställe.

Hon gör även schampo och kroppsolja av nässlorna och av höstnässlorna väver hon trådar som hon virkar och väver olika klädesplagg av. Hon torkar även nässelblad i ugnen som hon använder till te och bakning.

– Det går till och med att använda nässlan till växtfärgning, skrattar hon.

Nu börjar Astrid bli rikskändis för sitt nässelengagemang. Hon har åkt Sverige runt och hållit föredrag i ämnet och många rikstidningar har gjort reportage om ”nässelkvinnan från Jämtland”

I sin omgjorda kornlada har hon sin utställning om nässlor.

– Jag vill visa alla som kommer hit vad de kan göra med nässlorna. Här finns kläder, lampor tavlor och mycket annat som besökarna kan få inspiration av.

– Varje år ordnar jag också något som kallas nässeldagar, då är alla intresserade välkomna hit och träffa likasinnade.

Mer läsning

Annons