Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsling sågar minister – tror på OS-ansökan

/

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) stängde häromdagen dörren för en OS-ansökan.

Nu sågar riksdagsmannen Per Åsling (C) ministerns agerande och uppmuntrar SOK att fullfölja sin förstudie.

– Vi i Centerpartiet avvisar helt kulturministerns agerande och välkomnar SOK att komma in med en formell ansökan, säger han.

Annons

Det var i lördags förra veckan som LT kunde avslöja att idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) under ett möte med Sveriges olympiska kommitté, SOK, gav beskedet att någon ekonomisk garanti vid ett vinter-OS inte var aktuell.

– Tidigare var det så staten skulle gå in med förlustgaranti. Så är det inte nu. Nu skulle staten gå in och se till att vissa infrastruktursatsningar görs i regionen där det arrangeras olympiska spel. Det var man alltså inte beredd att göra, säger riksdagsmannen Per Åsling (C).

Han tillhör de som reagerat starkt på idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroths agerande i frågan.

– Jag tycker det är upprörande att kulturministern stänger dörren på det här sättet. Dels finns inget underlag. Dels är inte frågan förankrad i hela regeringen. Frågan är ett ensidigt moderat agerande, säger Per Åsling.

Regeringen har i en regeringsförklaring uttalat att Sverige aktivt ska verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land. Hur går det ihop med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroths uttalande?

– Hennes agerande går ju direkt stick i stäv med vad alla partier var överrens om i regeringsförklaringen 2006. Därför är det än mer anmärkningsvärt.

För Centerpartiet kommer Lena Liljeroth Adelsohns och Moderaternas agerande som en ovälkommen kalldusch i regeringssamarbetet.

– Vi har dessutom på vår stämma i Åre tagit ett beslut om att Sverige ska vara arrangör av ett olympiskt vinterspel, säger Per Åsling.

Varför tror du att idrottsministern har sånt kraftigt motstånd mot att satsa på infrastruktur runt ett OS i Östersund/Åre?

– Den frågan visar hur taffligt den frågan är hanterad. Ett olympiskt spel skulle innebära inflyttning och fler jobb. Det är väldigt angeläget att öka investeringar i den här regionen. Det skulle betyda mycket även för hela landet, säger han.

Efter det här – vilket förtroende har du för Lena Adelsohn Liljeroth?

– Låt mig slippa svara på den frågan. Då har jag väl på sätt och vis besvarat frågan.

Förklara för eventuella OS-skeptiker varför en OS-ansökan och ett OS skulle vara en vinst och inte en förlust för länet och nationen.

– Med erfarenhet från andra länder vet vi att OS bidrar till utveckling. Exemplen är många. Det finns många regioner som har fått tillväxt ekonomiskt. Med känd byggteknik är det inte heller fråga om att bygga arenor som ska stå tomma. I London så kommer en tredjedel av arenorna finnas kvar, en tredjedel kommer att flyttas och en tredjedel monteras ner.

Är frågan om OS död nu?

– Från centerpartiets sida välkomnar vi SOK att komma in med en formell ansökan till regeringen.

Annons