Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsbygdens utbildningar håller inte tillräckligt hög nivå anser näringen

Utbildningen på Åsbygdens naturbruksgymnasium håller inte tillräckligt hög nivå.

Den saknar attraktionskraft och tyngs av onödigt stora overheadkostnader.

Annons

Det slår länets tyngsta aktörer inom de ”Gröna näringarna”, Håkan Nilsson ordförande LRF Jämtland, Gunnar Heibring, ordförande Norrskog, Per Åsling ordförande Milko och Marie-Louise Åhsell, ordförande Lantmännen Jämtland, fast i ett brev till landstinget.

De säger även att de betraktar svårigheten att lösa huvudmannaskapsfrågan som närmast pinsam.

De pekar på att de ”gröna näringarna” i dag står för 12 procent av arbetstillfällena i länet och att det råder stor enighet om att de kommer att ännu större betydelse i ett framtida blomstrande Jämtland.

”Jämtland har gott om två av framtidens viktigaste råvaror, mark och vatten. Vi tror att jämtländskt jord- och skogsbruk i framtiden kommer att leverera miljövänlig och hållbar produktion av stor betydelse för regionen”.

Åsbygdens naturbruksgymnasium och JILU skulle kunna vara livsviktiga för näringarna. Här borde framtidens ”gröna” entreprenörerna skolas, kunnig personal rekryteras och nödvändig vidareutbildning ske, slår de fast.

De tror att deras organisationer skulle kunna spela en viktig roll i det arbetet.

LRF Jämtland anser att frågan efter fem utredningar måste vara färdigutredd och att berörda parter omedelbart måste vista åtgärder för att vända den negativa utvecklingen vid Åsbygdens naturbruksgymnasium.

• Genom en sammanslagning med Jämtlands gymnasieförbund

• Återinför möjligheten till internatboende i anslutning till skolan

• Utveckla kursutbudet i samarbete med näringen.

Annons