Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa ska få oss att ändra attityd till psykisk ohälsa

/
  • Åsa Olsson vill bli attitydombud och ge kunskap till jämtarna om att psykiskt sjuka inte är farliga på något sätt som många tror. Foto: Henrik Flygare
  • ”Jag fick rätt diagnos 2006, Aspergers syndrom, och jag är i dag trygg i min sjukdom och har fått bra och rätt hjälp”, säger Åsa Olsson från Östersund.

En av fyra vill inte arbeta tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom. Lika många anser att psykiatriska verksamheter inte ska finnas i bostadsområden.

Annons

Det visar en undersökning från Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, om allmänhetens attityder och kunskaper om psykisk ohälsa.

Detta är inte bra, anser myndigheten, som fått regeringens uppdrag att ändra allmänhetens attityder och kunskaper om psykisk ohälsa.

Till sin hjälp får de en samling attitydambassadörer runt om i landet, i Jämtlands län har bland andra Åsa Olsson anmält sitt intresse.

Hon har själv en psykiatrisk diagnos och sitter i psykiatrins brukarråd.

– Visst upplever vi saker i vår vardag, säger hon, att vi inte blir lyssnade på. Men jag har ändå haft tur. Men att vara psykiskt sjuk är fortfarande tabubelagt, jag berättar inte heller för alla.

Hon menar att undersökningen visar på skrämmande siffror, när en av fyra inte vill vara arbetskamrat med en som drabbats av psykisk ohälsa.

– Samtidigt vet vi att en av fyra, alltså lika många, har eller har haft psykisk ohälsa i någon form, säger hon. 20 procent av befolkningen blir exempelvis någon gång deprimerade i sitt liv.

Nu startar alltså ett tvåårigt projekt med allmänheten som målgrupp.

Attitydombuden ska stanna upp låta folk bli nyfikna på att människor faktiskt är olika.

– Vi är inte farliga, som 61 procent av deltagarna i undersökningen tror, säger Åsa Olsson.

För i undersökningen kan man läsa att 61 procent anser att personer som en gång varit patienter på en psykiatrisk klinik inte är pålitliga barnvakter.

– Jag tror att media faktiskt har skuld till detta, kanske främst kvällstidningarna. När det händer något tragiskt hänvisas ofta till psykiska sjukdomar.

Hon pekar även på den vård som psykiskt sjuka får i dag som i media ibland beskrivs som tvångsåtgärder och övergrepp. Något som kanske vården gör för att den sjuke ska få hjälp.

– Jag tycker att den psykiatriska vården är bra och jag är öppen med min sjukdom.

– Jag fick rätt diagnos 2006, Aspergers syndrom, och jag är i dag trygg i min sjukdom och har fått bra och rätt hjälp.

Genom att ställa upp som attitydambassadör vill hon visa att hon är en vanlig tjej, alltså ingen att vara rädd för.

– De flesta har jobb och vill jobba, jag tror att psykiskt sjuka också har en erfarenhet att föra vidare. Det är dags att berätta hur det är, människor behöver kunskap och alla måste få vara med i samhället oavsett.

– Jag har kommit över att min sjukdom skulle vara ”skämmig” och jag vill jobba för att det ska bli bättre för alla.

Åsa Olsson tror att rädslorna handlar om okunskap och hon tror att de flesta har någon i sin närhet som mår mer eller mindre bra...

Mer läsning

Annons