Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen får ansvar för nya invandrare

/
  • Foto: Henrik Flygare
  • ”Jag förstår om det kan finnas en viss oro bland kommunernas flyktingsamordnare kring om deras jobb kommer att finns kvar. Men jag tror inte de behöver vara oroliga”, säger Lars G Johansson, departementsråd vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet.
I går deltog han i en länskonferens om regeringens förslag till ny reform för nyanlända invandrare.  Foto: Henrik Flygare

Stora delar av ansvaret för nyanlända invandrare ska flyttas från kommunerna till arbetsförmedlingen. Att komma in på arbetsmarknaden snabbt är poängen. Lars G Johansson från Integrations- och jämställdhetsdepartementet var i Östersund i går och berättade om det nya förslaget.

Annons

Regeringen föreslår en ny lag om etableringsinsatser det vill säga insatser för att nyanlända snabbt ska komma in på arbetsmarknaden.

I och med det flyttas ansvaret från kommunerna till staten och det är arbetsförmedlingen som har huvudrollen. En nyinrättad avdelning ansvarar för etableringsinsatserna.

– Men kommunerna spelar fortfarande en viktig roll. De kommer till exempel fortfarande att ha ansvaret för Svenska för invandrare. Det blir inte en sådan stor förändring för kommunerna, säger Lars G Johansson, departementsråd.

Han menar att det i stället är en nysatsning som görs, där arbetsförmedlingen får ett stort ansvar.

Lars G Johansson tror att nyanlända invandrares möjligheter att integreras i det svenska samhället och framförallt möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden blir bättre när ansvaret läggs på Arbetsförmedlingen.

– Arbetsförmedlingen har fokus på arbetsmarknaden. I och med att myndigheten är nationell har den ett bredare perspektiv än kommunerna, säger Lars G Johansson.

Mer läsning

Annons