Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörig anklagas för förskingring ur bankfack

Ägaren till en större summa pengar i en bankbox saknar 300 000 kronor. En anhörig anklagas för att ha tagit pengarna.

Annons

Sedan polis och åklagare tittat närmare på fallet har det framkommit att den anhörige genom avtal fått en stor summa pengar placerad i bankboxen.

Den anhörige bedöms ha varit redovisningsskyldig för pengarna, men enligt åklagaren har han åsidosatt den skyldigheten genom att ta ut 300 000 kronor.

– Brottet är grovt då gärningen varit av särskilt farlig art, enligt åklagare Åse Schoultz som åtalat den anhörige för grov förskingring.

Bakom misstankarna finns uppgifter från mannen som pengarna tillhör att han låtit den anhörige förvara pengarna i två bankfack.

– En helt annan summa finns i bankfacket i dag än vid det tillfälle då pengarna lades in för några år sedan, hävdar mannen i polisförhör.

Skillnaden är enlig honom så hög som 300 000 kronor.

Anledningen till att han lät den anhörige förvara sparade pengar hänger enligt mannen ihop med att han ville skydda pengarna från insyn, och att en annan anhörig inte skulle få ärva något av dem.

Att någon skulle få pengar före mannens död ska det aldrig ha varit tal om.

Den misstänkte förnekar brott. Han skötte mannens ekonomi ett tag och av utredningen framgår att mannen skrev över sitt bankfack på den anhörige.

Mannens tillträdesrätt till facket ska ha tagits bort av den anhörige, på grund av att mannen inte skulle göra något dumt, exempelvis bli sol- och vårad.

Enligt den anhörige startade han ett nytt fack eftersom pengarna inte fick plats i det första. Sammantaget förvarades omkring en miljon i båda facken.

Det var buntar med tusenlappar eller hundralappar i kuvert.

Av utredningen framgår att den anhörige plockat ut pengar vid behov. Sammanlagt är det frågan om cirka 300 000 kronor.

Mannen ska också ha blivit informerad om att en ospecificerad summa pengar tagits ut. ”Han har inte reagerat nämnvärt på det”, uppger den anhörige i förhör.

Den anhörige hävdar vidare att han fått uppfattningen att pengarna tillhör honom, och hans bror, samt att han talat med mannen om att pengarna var deras.

”Det har varit våra pengar, det har han sagt hela tiden, gubben”, hävdar den anhörige i utredningen.

Åklagaren har bland annat tagit fasta på förhör med mannen om innehållet i avtalet mellan honom och den anhörige, som bevis för att han inte skänkt bort några pengar.

Annons