Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt hårdare kamp om gymnasisterna

/
 • Årskurs 2 på skogsinriktningen på            Åsbygdens naturbruksgymnasium, har lektion i skördesimulatorn. Erik Alenius sitter vid spakarna. Foto: Håkan Luthman
 • Anders Karlström, vd för Östersunds gymnasieskola, ser inte andra skolor som konkurrenter utan som att olika skolor kompletterar varandra.
 • ”Vi lägger ned mer tid och pengar på att marknadsföra utbildningarna nu. Dels för att det bli färre elever och att det finns mer att välja bland”, säger Carin Liljekvist, studie- och yrkesvägledare på Åsbygdens naturbruksgymnasium.
 • Årskurs 2 på skogsinriktningen på            Åsbygdens naturbruksgymnasium, har lektion i skördesimulatorn. Erik Alenius sitter vid spakarna. Foto: Håkan Luthman
 • Åsbygdens naturbruksgymnasium använder bland annat elevers egna berättelser om utbildningen i marknadsföringen inför gymnasievalet. En del av utskicket som görs till cirka 1600 nior i länet är brev från elever på de olika inriktningarna som skolan erbjuder.
 
Här är det årskurs tre på djurinriktningen har religionslektion.

1 februari är sista ansökningsdag till gymnasiestarten till hösten. Informationsmöten, tv- och radioreklam, öppet hus och utskick ska locka niorna att välja en viss skola eller ett visst program. Konkurrensen hårdnar dessutom för skolornas del då eleverna blir färre.

Annons

Åsbygdens naturbruksgymnasium kommer i dagarna att skicka ut tryckt information till länets niondeklassare. De visar också reklam i teve samt finns synliga på olika forum på internet.

– Men den bästa reklamen är ändå mun till mun metoden, att någon som går här eller har gått här berättar för andra, säger Carin Liljekvist, studie- och yrkesvägledare på Åsbygdens naturbruksgymnasium.

Skolan har också öppet hus, men har det ganska tidigt så de kan visa upp sig i skördetider till exempel. Skolan har också visat upp sig på Exponorr och under Fäviken gamefair.

– Det kommer också många hit på studiebesök, säger Carin Liljekvist.

Östersunds gymnasieskola, en friskola, startade för ett och ett halvt år sedan och från och med hösten kommer de ha elever i tre årskurser.

– Jag tycker inte det är så mycket konkurrens. Vi ser det mer som planering. Vi räknar med 80 nya elever till höstterminen och utgår från elevtaket i länet, säger Anders Karlström, vd för Östersunds gymnasieskola.

Ett stort gissel för skolverksamhet, i Östersund, länet och i hela Sverige, är att antalet gymnasieelever minskat stadigt de kommande åren. Men Anders Karlström tycker inte man kan säga att det råder huggsexa om eleverna.

– Valet i gymnasiet är mest upp till varje individ. Många har svårt att bestämma sig, man kanske ändrar sig beroende på vad kompisarna gör och många ändrar sig även flera gånger efter att skolan börjat, säger han.

– Vi har elever både från länet och utanför. Man kanske kommer hit för att man vill åka skidor, eller för att man har anknytning hit. Jag tror att det mer är sådant som ligger bakom valet, säger Anders Karlström.

Istället för konkurrens ser han att olika gymnasieskolor och deras olika utbud kompletterar varandra.

Östersunds gymnasieskolas marknadsföring gentemot potentiella elever är informationsmöten, dels för högstadieelever och dels för föräldrar.

– Och så information till studievägledare på högstadieskolorna i länet, säger Anders Karlström.

Annons