Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga väljer bort alkoholen

/
  • Runt 30 procent av niondeklassarna väljer bort alkoholen visar en ny undersökning som Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, låtit göra. Foto: Henrik Flygare

Andelen niondeklassare som vägrar dricka har tredubblats sedan 1970-talet. En anledning kan vara – nyktra kändisar. – De kommer ut i media som nykterister och bryter mot alkoholnormen, säger Robert Damberg, ordförande i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund.

Annons

Sedan början av 1970-talet har Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, gjort årliga enkäter bland skolungdomar och tagit reda på drogvanor.

I dagarna presenterades den senaste rapporten. Där gick det att hitta några guldkorn för nykterhetsrörelsen att använda.

UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, var snabb med ett pressmeddelande om en ökning av ungdomsnykterister.

Ungefär 30 procent av niondeklassarna är i dag nykterister enligt rapporten. När undersökningarna inleddes, 1971, så var siffran ungefär tio procent.

Robert Damberg är ordförande i UNF. När Länstidningen får tag på honom är han i Almedalen på politikerveckan.

Han tror att en av anledningarna till ökningen av nykterister bland unga är att fler kända personer ”kommer ut” med att de är nykterister.

– Det har också blivit mer coolt på ett annat sätt än tidigare. Att dricka är inte lika mycket norm som förut, säger han.

Men varför är det viktigt med fler unga nykterister då?

– Det finns forskning som visar att de som debuterar tidigt löper större risk att hamna i missbruk.

Rapporten är inte bara positiva siffror för nykterhetsrörelsen. Den visar på flera oroande trender. Bland annat så tjejers drickande gått upp en del samtidigt som pojkarna har lyckats minska sitt supande.

– Det har ökat en del bland tjejer de senaste åren. Till viss del kan det bero på en föreställning om att tjejer ska ta för sig genom att dricka mer. Dessutom har producenterna de senaste tio åren lyckats ta fram produkter som nått fram hos tjejer. Tidigare har det inte funnits alkoläsk, cider, specialdrinkar och liknande, säger Robert Damberg.

Robert Damberg tycker att det fortfarande finns stora hinder kvar. Trots att fler ungdomar är nyktra. Det avgörande hindret kallar han ”alkoholnormen”.

– Det finns en alkoholnorm i dag när du på väg att bli vuxen. För att kunna räknas som vuxen så förväntas man att dricka. Det tycker jag är ett jävligt trist förhållningsätt.

Vad är lösningen?

– Lösningen är att ta bort alkoholreklamen. Sedan måste det finnas schysta alkoholfria alternativ för oss som inte vill dricka. Men jag är inte ute efter något förbud (mot alkohol, reds anm). Det är inte det jag menar.

Men nykterister – är det inte bara trista typer som inte vet hur man har släpper loss och har kul?

– Det är oftast de som säger så som själv aldrig klarat av att ha roligt utan alkohol.

Mer läsning

Annons