Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lever med skyddad identitet: ”Det är en dramatisk ökning”

/
  • ”På tio år har antalet personer som lever med kvarskrivning, den tyngre formen av skydd, ökat dramatiskt i Jämtland och Västernorrland”, säger Inger Henriksson, informatör på Skatteverket.Foto: Henrik Flygare

Allt fler svenskar lever med någon form av skyddad identitet. I Jämtland och Västernorrland har antalet som lever med kvarskrivning, den tyngre formen av skydd, ökat dramatiskt de senaste tio åren.

Annons

– Det krävs ganska mycket att få kvarskrivning och det innebär stora problem för den som lever med det, säger Inger Henriksson, informatör på Skatteverket.

Under de senaste tio åren har det skett en förändring i samhället och allt fler tvingas nu leva med någon form av skyddad identitet (se faktarutan) efter det att de hotats på ett eller annat sätt.

1999 hade 7 430 svenskar någon form av skydd kring deras personuppgifter. Tio år senare har mer än 5 000 fler någon form av skydd, totalt 12 110 svenskar.

Tittar man på siffrorna regionsvis så har behovet ökat även i Jämtland och Västernorrlands län. Siffrorna över de båda länen redovisas alltid tillsammans eftersom det försvårar för den som försöker ta reda på var en skyddad person uppehåller sig.

1999 hade 166 personer i våra två län en sekretessregistrering på sina personuppgifter i myndigheternas register. I år har siffran ökat till 228 personer. Ser man till den tyngre formen av skydd, kvarskrivning, har behovet ökat markant.

– För tio år sedan var det två personer. 2009 är det 20 personer som lever med det. Det är en dramatisk ökning, säger Inger Henriksson.

Kvarskrivning innebär att personen inte är folkbokförd på den ort där man bor. Det gör att man kan få problem att utnyttja samhällsservice, som vård och skola, eftersom den är knuten till folkbokföringsorten. Personens post skickas till Skatteverket och vidarebefordras därifrån.

– De riktiga personuppgifterna är väldigt strängt skyddade och det är bara ett fåtal handläggare vid Skatteverket i hela norra regionen som har full tillgång till dem, förklarar Inger Henriksson.

Anledningen till varför siffrorna ökat så mycket är svårt att ge exakt förklaring till. Det är till och med svårt att göra forskning kring det eftersom uppgifterna måste skyddas så mycket. Men klart är att medvetenheten om olika hotbilder ökat, säger Inger Håkansson och ger exempel på hedersrelaterat våld och våld inom kriminella kretsar.

– Ökningen kan ha att göra med att olika hotbilder är uppmärksammat i dag i samhället och det har därför blivit en större allmänkunskap kring det.

Den största delen av de som lever med skyddad identitet är fortfarande kvinnor. I år är 58 procent av dem kvinnor.

Mer läsning

Annons