Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler läser inför prästen

"Det känns bra, man får åka på läger och träffa kompisar."
Det är dagens anledningar till varför länets tonåringar väljer att konfirmera sig.
Och trots att intresset för det har minskat stadigt sedan 80-talet så sticker Jämtland ut. Förra läsåret valde fler att läsa inför prästen.

Annons

Går man tillbaks till 80-talet var det hela 70–80 procent av tonåringarna som valde att konfirmera sig.
– Men sedan 80-talet har det varit en nedåtgående trend som har hållit i sig rätt rejält, säger Britt-Marie Frisell, konfirmationskonsulent i Härnösands stift.
I början på 90-talet var andelen fortfarande 70 procent, för att nå 60 procent kring år 2000. Och nu ligger andelen runt 50 procent i hela landet – vilket innebär att varannan kyrkotillhörig tonåring väljer att konfirmera sig.
För Jämtland vände dock trenden under förra läsåret, 2007, och andelen konfirmander ökade med 1,2 procentenheter. Hur många som har valt att konfirmera detta läsår håller på att sammanställas just nu, men Svenska kyrkan hoppas att Jämtlandstrenden ska smitta av sig.
– Det kan vara ett trendbrott rent generellt i hela landet, säger Britt-Marie Frisell, som berättar att ett projekt pågått inom stiftet från 2004–2007 just för att åstadkomma detta.
För de ser att ungdomarna har ett behov av att uppleva en gemensam tradition just i den brytpunkt de befinner sig i mellan tonåring- och vuxenstadiet.
I den undersökning som Svenska kyrkan årligen genomför bland konfirmanderna var den främsta anledningen till att de valde att läsa inför prästen var för att "det känns bra".
Som argument nummer två, och tre kom "att få åka på läger" samt "att träffa kompisar".
– Förut har det varit traditionerna, att andra inom familjen har konfirmerat sig, som varit en stark anledning. Men det börjar luckras upp och vi ser att det är det sociala som styr i dag, säger Britt-Marie Frisell.
Så nu jobbar kyrkan starkt med att försöka få mer än varannan kyrkotillhörig tonåring att återigen välja konfirmationen som en viktig tradition in i vuxenlivet.
Då växer även intresset att ha en fortsatt relation med kyrkan. Mellan 70 och 80 procent av konfirmanderna uppgav att de även ville gifta sig, döpa sina barn och begravas i kyrkan.

Mer läsning

Annons