Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre stölder på Mittuniversitetet: ”Det finns flera anledningar”

/

Det stjäls allt mindre på Mittuniversitetet. Det visar de senaste siffrorna som universitetets säkerhetschef, Bo Ekwärn, plockat fram för LT:s räkning.

– Det är positivt med så låga siffror. Jag tror att det förebyggande säkerhetsarbetet kan vara en förklaring och att personalen är mer uppmärksam i dag.

Annons

För tio år sedan, 2000, stals det datorer, plånböcker och datorer i genomsnitt var fjortonde dag på Mittuniversitets fyra campusorter. Då fick säkerhetsavdelningen in cirka 30 anmälningar om stölder.

Men det var då det.

Förra året rapporterades det om totalt fem stölder inom hela Mittuniversitetet.

– Det är väldigt låga siffror och en positiv förändring. Samtidigt finns en reservation för ett mörkertal. Alla stölder kommer inte till min kännedom utan går raka vägen till polisen, säger Bo Ekwärn, säkerhetschef på Mittuniversitetet.

Det finns flera anledningar till den positiva förändringen, enligt Ekwärn.

– Det bygger på flera faktorer. Stöldbegärligheten vad gäller datorer har minskat vilket inte är så konstigt. För tio år sedan kostade en dator upp mot 35 000 kronor. I dag får du en ny dator för 7 000 kronor. Det gör att en dator inte är så eftertraktad för tjuven eller så lätt att sälja vidare.

– Förebyggande säkerhetsarbete och personalens kunnande om problemområden som exempelvis att stänga dörrar och fönster eller att helt enkelt personalen stannar upp och hjälper folk som verkar vilsna i lokalerna.

Mer läsning

Annons