Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexzandra, 19 år, har redan skaffat sig en egen lägenhet

/
  • Alexzandra Backlund, 19, har bott i egen lägenhet i ett år. Hon pluggar en distansutbildning på Mittuniversitetet i Sundsvall samt jobbar extra på ett företag i Östersund. För henne var det viktigt att tidigt få rå sig i ett eget hem. ”Mamma bor inte så långt härifrån, men jag känner ändå att jag vill bestämma själv”, säger hon.

Alexzandra Backlund är 19 år och bor själv i en lägenhet i Östersund.
– Det är bara kul att ha eget ansvar och ha koll på allt själv, säger hon.

Annons

I glesbygd och andra mindre kommuner flyttar ungdomar hemifrån tidigare än i Stockholm. Men de regionala skillnaderna har ökat under 1990-talet, enligt Statistiska centralbyrån. År 1990 hade nästan en av fem kvinnor i glesbygd och mindre kommuner flyttat hemifrån när de var 18, i Stockholm var det knappt en av tio som gjort det.

Medianåldern vid första flytten, för de som är födda 1980 var cirka 1,5 år högre i Stockholm än i glesbygd och andra mindre kommuner. För 1974 års födelsekull var skillnaderna endast ett år.

Alexzandra Backlund flyttade hemifrån en månad efter att hon fyllt 19 år.

– Jag ville flytta på en gång. Det är kul att göra som man vill och jag gillar att sköta ett eget hem. Det har gått bra, säger hon.

Medianåldern för flytt bland kvinnor och män födda 1980 till 1985 är omkring 20,5 år för kvinnor och 21,5 för män. Kvinnor flyttar i allmänhet hemifrån tidigare än män, även om skillnaderna har blivit mindre. Män flyttar hemifrån tidigare nu än för 30 år sedan men för kvinnor har det blivit tvärt om, de flyttar senare.

– Det är nog vanligare att tjejer flyttar tidigare, men jag vet faktiskt inte vad det kan bero på, säger Alexzandra Backlund.

Bland Alexzandra Backlunds vänner återfinns både dem som bor kvar hemma hos föräldrarna och dem som flyttat till en egen lya.

– Det är väldigt olika. Jag har haft tur att ha ett jobb hela tiden och då blir det ju enklare. Men nu tror jag det blivit svårare för många, i och med lågkonjunkturen.

– Det verkar också vara väldigt svårt att få en lägenhet. Det står många i kö har jag förstått, säger Alexzandra Backlund.

Hon själv är ute efter en större lägenhet än en etta, som hon nu har.

Annons