Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander, 9 år: Sten, sax eller påse en lek för vuxna

/
  • Mormor Cecilia Johansson hade tagit med sig Emilia Nyman, 5, till Badhusparken för lite fika. ”Tjuv och polis är bäst. Det är roligast att vara tjuv och bli tagen”.
  • Även vuxna leker ibland, men det är kostnaden som skiljer lekarna åt. ”Lekarna blir ju dyrare när man blir äldre, konstaterar Niklas Forss, här med frun, Karin. Foto: Henrik Flygare
  • ”Vuxna kan ju leka sten, sax eller påse eller något. Men jag tycker man kan leka hela livet”, säger Alexander Lundin, 9.
Foto: Henrik Flygare
  • Syskonen Forss har mycket lek i benen. ”Kurragömma är det roligaste. Det är så lätt att gömma sig”, säger storebror Jacob, 7, i mitten. Han flankeras av lillebror Aaron, 3, och lillasyster Heidi, 6.Foto: Henrik Flygare

När är man för gammal att leka? När blir leken för barnslig?
– När man är 20 år. Då kanske man tycker att det är tråkigt att hålla på och leka, säger Emilia Nyman, 5, som fyller sex år den åttonde april.

Annons

Kamratposten har gjort en undersökning som visar att man kan leka hela livet. Det tyckte i alla fall de flesta som svarade på undersökningen. Annars är det många som säger att det är lagom att sluta med lek när man går i fyran eller femman.

– Vuxna kan ju leka sten, sax eller påse eller något. Men jag tycker man kan leka hela livet, säger Alexander Lundin, 9.

Han brukar bygga med lego och leka rollspel med kompisarna och där är han oftast klanledaren kapten Rex i Stjärnornas krig.

Hos familjen Forss från Östersund leker hela familjen, men det är Jacob, 7, Heidi, 6 och minstingen Aaron, 3, som håller lekfanan högst.

– Kurragömma är det roligaste. Det är så lätt att gömma sig, säger storebror Jacob, 7.

När slutar man att leka då?

– När det är mat. Erika är elva år och hon har slutat att leka, kommer Jacob på.

– Lekarna blir ju dyrare när man blir äldre, konstaterar pappa Niklas Forss, 32, och menar att skotrar och bilar är leksaker som kostar något mer än lite lego.

– Ibland är vi jämnåriga jag och Jacob.

Mamma Karin, 32, berättar att hon uppmuntrar sina barn att leka.

– Barnen har aldrig glömt den gången när jag sa att de skulle passa på att leka nu när de är små. Nu har de knappt tid att äta eller gå på toaletten.

Emilia Nyman, 5, från Frösön har flera lekfavoriter.

– Tjuv och polis är bäst. Det är roligast att vara tjuv och bli tagen. Skidleken är också jätteroligt. Jag brukar hoppa och ibland ramlar jag.

– Jag leker med dockor nästan varje dag.

Har du något dockhus då?

– Jag ska få ett dockhus när jag fyller år.

När är man för gammal att leka?

– När man är 20 år. Då kanske man tycker att det är tråkigt att hålla på och leka.

Annons