Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldringar fick ligga kvar i sängen halva dagen

/
  • Här på äldreboendet Västervik på Frösön, har det hänt att de boende inte fått komma upp förrän mitt på dagen.  Foto: Jan Andersson

Boende som får ligga i sin säng från sju på kvällen till framåt tolv nästa dag. Så har förhållandet varit på en del avdelningar på äldreboendet Västervik på Frösön den senaste tiden.

– Det finns inte en chans att hinna med allt vi ska göra på morgonen med bara två personal, säger Maria Helgesson, som är undersköterska på avdelningen Björkliden.

Annons

Förhållandena på Västervik har varit mer än ansträngda den senaste tiden. Personalneddragningar och andra nedskärningar gör att den personal som finns kvar får gå på knäna.

– För att hinna med våra arbetsuppgifter varje morgon och kväll borde vi vara dubbelt fler än de två som jobbar nu, säger Maria Helgesson.

Hon berättar att på avdelningen Björkliden finns det åtta inneboende, flera av dem är svårt dementa.

– När vi kommer med frukost vid sjutiden så är det fem av våra boende som ska matas, bara det gör att de andra hamnar i kläm eftersom det kan ta upp till en timme att mata en vårdtagare. De senaste veckorna har det hänt att några inneboende inte har kommit upp förrän halv tolv och tolv på dagarna och då är det dags för lunch.

– Anhöriga har reagerat på förhållandena på avdelningen, säger Helgesson. Vi har förklarat för dem att ledningen inte lyssnar på oss utan det är bättre att de själva framför sina klagomål direkt till de som bestämmer.

Maria Helgesson säger också att det vore en dröm att få tillbringa mer tid för varje boende på avdelningen.

– Tänk om vi hade tid att ta ut någon på en promenad på isen nu när solen börjar värma, det skulle vara enormt skönt för de äldre som sällan eller aldrig kommer ut. Men som det ser ut nu kan vi inte ens sätta oss ner en stund på sängkanten för ett samtal. Jag tycker det är märkligt att man drar in på personal där den verkligen behövs. Däremot verkar det bli fler och fler chefer istället, säger hon.

Eva-Li Berglund, som är enhetschef på Västervik, medger att det har hänt att vårdtagare har fått ligga i sina sängar långt in på förmiddagen.

– Att de har legat ända till tolvtiden var en engångshändelse och efter det har vi utökat personalen med en anställd, så nu jobbar det tre på morgonen. Så kommer vi att ha det framöver så länge som behovet kräver det, säger hon.

Eva-Li Berglund säger att en del av vårdtagarna vill ligga längre på morgonen medan de väntar på att deras medicin ska börja verka, det kan också vara en anledning till att någon boende blir kvar i sängen.

På frågan om de äldre kan ha en chans att komma ut i vårvädret säger Berglund att det beror på personalen.

– Det finns flera avdelningar och de kan ju ta hjälp av varandra när sådana aktiviteter planeras.

Mer läsning

Annons