Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre får spa och lite vardagslyx

/
  • ”Äldreboendet har 35 lägenheter på fem enheter. Sju platser är korttids- boenden”, säger biträdande enhetschefen Else-Marie Hellberg.
  • ”Man kan tycka att det verkar lyxigt med en jacuzzi, men bubbelbad det finns i många hem nu, säger enhetschefen Tomas Paulsson och biträdande enhetschefen Else-Marie Hellberg. Det var en idé som därför kom med tidigt i byggplanerna och försetts med hjälpmedel för rörelsehindrade.
  • Sigbritt Åsell hjälper i dagarna sin mamma Berta Salomonsson att flytta in på Fältvägen. ”Mamma har bott på boendet på Fjällvägen på Frösön tidigare och trivdes jättebra där, men nu hjälper vi henne att flytta hit eftersom det boendet upphör och förändras. Vi bor själva i Torvalla och hoppas att det här boendet blir lika bra, säger Sigbritt.
  • Mary Ericsson är en av de nyinflyttade på äldreboendet på Fältvägen. ”Jag trivdes så bra, så fort jag kom hit”, säger hon glatt till enhetschefen Tomas Paulsson. Innan har hon bott hela 48 år i Tempohuset inne i stan. Foto: Henrik Flygare
  • Monica Nilsson är en av de sju konstnärer vars verk pryder väggarna i det nya äldreboendet. Verket, som består av ihopvikta tygbitar, är inspirerat av Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen.
  • Sju konstnärer har bidragit med konst till äldreboendet på Fältvägen. Inne i allrummet på varje boendeenhet är en vägg smyckad.

Färgerna i huset är ljusa och behagliga, fönstren många och stora och detaljerna noga genomtänkta. I de gemensamma utrymmena finns braskamin, en spa-avdelning och planer på en bar. Men det är inget lyxhotell vi talar om, det är Östersunds kommuns nya äldreboende i Torvalla.

Annons

I dagarna har de första hyresgästerna vid Fältvägen i Torvalla, Östersunds kommuns nybyggda äldreboende, börjat flytta in. Boendet rymmer 35 lägenheter på fem enheter, varav sju platser är korttidsplatser.

Mary Ericsson är en av de nyinflyttade.

– Jag trivdes så bra så fort jag kom hit, säger hon glatt.

Tidigare bodde hon i Tempohuset inne i Östersund, där det blev hela 48 år på samma ställe. Men att flytta till Torvalla ser hon bara som positivt. Och dessutom har hon räknat ut att månadshyran blir mindre på Fältvägen än hennes tidigare bostad.

– Jag blev lite brydd när jag fick en plats här, för det var många som sökte hit, säger hon.

Inne i den egna enrumslägenheten har det redan hunnit bli snyggt och hemtrevligt med hennes egna möbler.

Alla lägenheter är på 41 kvadratmeter med rejäla fönster. Hela byggnaden är byggd som en femhörning, med tre innergårdar och avdelande huskroppar i mitten.

Färgvalet på väggar och detaljer, mycket fönster och höjd i taket är inspirerat av antroposofiskt tänkande.

– Representanter från kommunen åkte runt i Sverige för att titta på olika boenden och har inspirerats mycket av äldreboendet Vigs ängar i Ystad som drivs helt i den regin, säger enhetschefen Tomas Paulsson.

Helt antroposofiskt blir inte kommunens nya boende.

– Men eftersom vi nu startar en helt ny verksamhet och har anställt helt ny personal lägger vi stor vikt på att bemötande av våra hyresgäster och försöker utgå ifrån de boendes önskemål, säger han och hans biträdande enhetschefen Else-Marie Hellberg.

– De ska inte känna det som att de bor på en avdelning. Och vill de ta en pilsner eller ett glas vin till maten ska de kunna göra det. Vill de gå ut i någon av de innerträdgårdarna kan de göra det och vill de bada i jacuzzin ska de kunna göra det, säger de.

Spa-avdelningen, med handikappanpassat bubbelbad och bastu och är belägen i mitten av huset och tanken är att de boende ska kunna planera in ett bad med hjälp av sin personliga kontaktman bland personalen på boendet.

– En del kanske tycker att det här låter som ett lyxhotell, men det är bara att gå till sig själv och tänka efter: vad vill jag ha, säger Tomas Paulsson.

Annons