Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat prickas för söl med dödsbo

En advokat i Östersund får en erinran av advokatsamfundet som anser att ett dödsbo inte handlagts tillräckligt skyndsamt.

Annons

Anmälan gäller att dödsboförvaltningen inte var klar efter tolv år samt att den långa handläggningstiden varit kostsam för delägarna.

En del i dödsboet omfattade en stor skogsfastighet som såldes för 5 miljoner kronor på offentlig auktion, sedan advokaten kopplats bort från försäljningen.

Men dessförinnan hade advokaten återvunnit skogsfastigheten till dödsboet, genom att vinna en utdragen juridisk process i domstol.

Situationen i dödsboet var enligt advokaten svårhanterlig. Antalet delägare uppgår till 29 stycken. De har haft en mängd olika uppfattningar om saker och ting med stora motsättningar mellan dem.

– Handläggningstiden hänger ihop med tvistigheter i dödsboet, med bland annat stämningsansökan från en dödsbodelägare med ekonomiska krav gentemot dödsboet.

Advokatens bedömning är också att merparten av dödsbodelägarna har varit mycket nöjda med handläggningen. Men utredningen visar att advokaten inte handlagt ärendet med tillbörlig skyndsamhet. Därigenom har advokaten åsidosatt sina plikter som advokat, enligt beslutet i advokatsamfundet.

Mer läsning

Annons