Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

82-åriga Mary går på stadiga ben efter nytt projekt

/
  • De har riktigt kul när de tränar sjukgymnasten Johan Sernheim och Mary Backlund i Lit.
  • Det handlar om att kunna gå på stadiga ben.
  • Enhetschef Anna Olofsson, projektledaren Kristina Berntner, sjukgymnasten Johan Sernheim och patienten Mary Backlund pratar om Marys fantastiska framsteg på bara några veckor.
  • Efter all träning har Mary Backlund kunnat ställa undan rollatorn. Det är även mindre risk att hon kommer att ramla hemma, tror sjukgymnasten Johan Sernheim.
  • Det är aldrig för sent att börja träna, det är 82-åriga Mary Backlund ett levande bevis för.

Efter bara några veckors träning kunde 82-åriga Mary Backlund från Lit ställa undan rollatorn och använda stavar när hon gör sina promenader. Framstegen har Mary gjort tack vare ett nytt projekt som ska förebygga fallolyckor bland äldre.

Annons

I vårt län inträffade förra året 297 höftfrakturer på äldre på grund av fallskador. Det kostar stora pengar, drygt 60 miljoner kronor bara under det första året.

Det är heller inte bara höftfrakturer som inträffar när någon ramlar, det blir exempelvis ben- och armbrott också. Men nu har de i projektet som kallas ”På stadiga ben i Jämtlands län” valt att titta på höftfrakturer.

– Vårt mål är att minska höftfrakturerna med 20 procent fram till år 2012, säger projektledaren och sjukgymnasten Kristina Berntner. En höftfraktur innebär mänskligt lidande med smärta och nedsatt funktion vilket ofta innebär att individen inte kan återvända till sitt ordinarie boende.

Projektet har nu pågått under ett år och det har tagits fram en arbetsmodell av hälsocentralerna i Lit och Odensala som ska appliceras på hela länet.

Det handlar om att identifiera patienter med hög fallrisk och erbjuda dem förebyggande åtgärder hos sjukgymnast.

När patienten kommer till doktorn eller distriktssköterskan ska de vara observanta på om patienten har problem med balansen. De kanske exempelvis vinglar till när de reser sig från stolen.

Läkaren frågar då om patienten har problem med balansen, om de ramlat nyligen, om de tar mer än fyra olika mediciner eller om de har drabbats Parkinson eller stroke.

– Sedan erbjuds de att träna styrka och balans hos en sjukgymnast, säger Kristina Berntner, allt för att förebygga fall i hemmet.

Det här blev vändningen för Mary Backlund.

– Jag hade ingen balans alls, säger hon, jag måste ha rollatorn överallt. Nu går jag med stavar och kan bocka mig hur som helst.

När hon kör sitt övningspass tillsammans med sjukgymnasten Johan Sernheim riktigt strålar Mary Backlunds ögon. Hon tycker det är ”skitkul”.

Men hon vill ha ledare, det är inte lika roligt att träna ensam hemma.

Var fjortonde dag tränar hon och blir allt starkare på benen och får bättre balans.

– Men vi måste bli bättre på att motivera patienterna att komma hit, säger Johan Sernheim, vi har identifierat 13 patienter men det är bara tre som tränar hos oss.

Men många får hjälp av kommunens sjukgymnaster också så helt utan hjälp är de inte.

– Det har blivit tydligt att fallolyckorna ska minska därför kommer samtliga hälsocentraler att få material för att göra checklista på de äldre som kommer till dem som patienter, säger Kristina Berntner.

Budskapet är också att det aldrig är för sent att börja träna och se resultat.

I projektet har de spelat in en film på 15 minuter från Lits hälsocentral med Mary Backlund som en av ”stjärnorna”. Men på filmen får hon heta Anna eftersom Anna och Per är de vanligaste namnen i Jämtlands län.

Mer läsning

Annons