Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33-åringen döms för mordförsök

Tingsrätten dömer den 33-årige huvudmisstänkte bakom attacken med ett basebollträ till fem års fängelse för mordförsök. En kedja av indicier och uppgifter som lämnats under polisförhör väger tungt i domen.

Annons

Han har hela tiden nekat till brottet och under rättegången pekade ingen av de medåtalade ut honom. Den 33-årige Östersundsbon är tidigare dömd för grova brott och hade permission från fängelse när misshandeln ägde rum.

Det var i somras huvudmannen maskerad trängde sig in i en lägenhet i centrala Östersund och med hjälp av ett basebollträ misshandlade en drogpåverkad man i lägenheten. Han fick allvarliga skador och vårdades under en tid på sjukhus. I domen konstaterar tingsrätten att det mera beror på tillfälliga lyckliga omständigheter, än på 33-åringens agerande, att offret inte fick dödliga skador.

Han måste ha insett att slagen kunde ha varit dödande. Den insikten har ändå inte avhållit 33- åringen som slutade att slå först när offret tystnade och låg stilla, konstaterar tingsrätten.

Likgiltigheten inför effekten av slagen innebär att han döms för mordförsök.

En 21-årig och 22-årig medgärningsman döms till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel. Fängelsestraffet anses verkställt eftersom båda suttit häktade. 21-åringen talade konsekvent om gärningsmannen som Mister X under rättegången och hävdade att det inte var 33-åringen.

22-åringen pekade under polisförhören ut 33-åringen, men hävdade under rättegången att han ljugit för att ge polisen det dom ville höra och för att slippa ut ur häktet till jul.

Många uppgifter i förhören berodde enligt 22-åringen på missuppfattningar från polisens sida.

Men enligt domstolen finns ingen anledning att anta detta.

Tingsrätten har inte heller funnit någon anledning till varför 22-åringen skulle beljuga 33-åringen. Tvärtom, med hänsyn till dennes kriminella förflutna är det knappast en person som man ger skulden för en brottslig gärning, konstaterar tingsrätten.

Domstolen konstaterar också att 33-åringen inte har alibi för den tid då brottet begicks.

Att 22-åringen ändrade sig under rättegången kan inte förklaras på annat sätt än att han var rädd för honom.

Två andra personers beskrivning utesluter inte heller att det är 33-åringen. Tingsrätten anser också att den berättelse som flera inblandade lämnat i vissa delar stämmer överens beträffande vem som utförde misshandeln.

Tingsrätten väger också in att offret sagt sig vara 99 procent säker på att det var 33-åringen, sedan han samlat sina egna intryck och fått uppgifter från flera personer han varit i kontakt med efteråt.

33-åringen fälls även för övergrepp i rättssak och anstiftan till övergrepp i rättssak. Han ska betala 116 000 kronor i skadestånd till offret.

Mer läsning

Annons