Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 i ersättning för åsiktsregistrering

Björn Håkansson i Östersund får 20 000 kronor i skadestånd från Säpo då han blivit åsiktsregistrerad under sin tid som aktiv i KPML (R).

Annons

– Men jag vet fortfarande inte vad jag har gjort och jag har fortfarande inte fått ta del av några handlingar, säger han.

– Jag skulle gärna betala 20 000 kronor för att få läsa akten, jag tror det var ganska taffligt. En viktig fråga är förstås om jag har gått miste om någon anställning på grund av detta.

I onsdags fattade Justitiekanslern, JK, sitt beslut att Björn Håkansson och ytterligare sex personer i landet ska få skadestånd.

Bakgrunden är den att fem personer vände sig till Europadomstolen i oktober 2000 och påpekade att Säpos registrering av deras åsikter utgjorde en kränkning av deras rätt till respekt för privatliv enligt artikel 8 i Europakonventionen.

I en dom den 6 juni 2006 fann Europadomstolen att Sverige hade gjort sig skyldig till vissa kränkningar och beviljade de sökande skadestånd. Därefter, hösten 2007, har ytterligare runt 130 personer vänt sig till staten med begäran om skadestånd, däribland Björn Håkansson.

Känns det som du har fått upprättelse nu?

– Jag har inte funderat på kronorna, men visst är det lite upprättelse. Men det var inget jag hade räknat med eller hoppats på, det är mer en principsak.

De sex personer som nu har fått beslut om ersättning har fått olika ersättningsbelopp, mellan 10 000 till 30 000 kronor, vilket gör att Håkansson tror att ersättningen är ganska godtycklig.

Och som sagt han vet fortfarande inte vad det är för uppgifter som finns i Säpos register.

– Jag var aktiv i KPML (R) på den tiden i Sundsvall där jag bodde då, jag var ordförande och vi hade runt 30 medlemmar. Vi trodde att vi var åsiktsregistrerade, men när vi frågade polisen mumlade de bara till svar, säger han.

– Sedan hamnade Säpos åsiktsregistrering i blickpunkten på 90-talet och det tillsattes minst två kommissioner som skulle utreda Säpos verksamhet, i samband med det bestämdes att vi skulle få ta del av våra egna handlingar.

Håkansson gick till polisen i Östersund för 10-12 år sedan och läste genom valda delar, men det mesta av överstruket. Sedan drev kommunistiska partiet frågan i Europadomstolen och domen kom för 3-4 år sedan.

– I samband med det uppmuntrades alla andra som kände sig registrerade att driva anspråk på skadestånd. 87 har granskats hittills av totalt 130 så det är några kvar, säger Björn Håkansson.

Annons