Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring döms till ungdomsvård efter snatteri

Tingsrätten har dömt en 18-årig man till ungdomsvård efter snatteri av alkohol på Systembolaget då han också hotade en kassör. Han döms också för narkotikabrott, och försök till bilstöld.

Annons

I oktober förra året gick 18-åringen in på systembolaget i Lillänge och tog en flaska Jägermeister.

Butikspersonalen kom på mannen och bad honom lämna tillbaka flaskan men då tog han till flykten. En av butikspersonalen sprang efter 18-åringen ut. 18-åringen skrek att ”de skulle få smaka på kniven”.

Enligt butikspersonalen visad mannen samtidigt en kniv. Slutligen fick några kunder tag på mannen på parkeringen. 18-åringen har erkänt att han försökte ta flaskan, men förnekar att han hade en kniv och anger att han inte minns det.

Tingsrätten menar att butikspersonalens redogörelse för händelsen styrker att 18-åringen hade en kniv.

Mannen stod åtalad för rån men tingsrätten menar att då det varit 10–15 meter mellan 18-åringen och butikspersonalen när kniven kom fram så bedöms gärningen som mindre allvarligt. 18-åringen döms därför för snatteri och olaga hot.

18-åringen döms också för två fall av ringa narkotikabrott, försök till stöld av två bilar samt olovligt innehav av kniv.

I december förra året dömdes 18-åringen till skyddstillsyn, för snatteri, häleri, tre ringa fall av narkotikabrott och brott mot knivlagen. Tingsrätten undanröjde den tidigare domen om skyddstillsyn och dömer mannen till en gemensam påföljd för samtliga brott, till ungdomsvård.

18-åringen ska betala drygt 8 000 kronor i skadestånd till de två bilaägare var bilar han brutit i låsen på, samt till Länsförsäkringar.

Mer läsning

Annons