Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-årige Tobias fick nobben hos alla ATG-ombud utom ett

/
  • Vår testkund var 16-årige Tobias Björch från Östersund. Han fick pröva att spela på trav hos 14 ATG-ombud.  Foto: Jan Andersson

Ett ATG-ombud av 14 lät vår 16-årige testperson spela på trav.
- Det är ett för mycket, men ändå ett bra resultat, säger informationschefen vid ATG, Mats Fransson.

Annons
I dagarna har Svenska spel och ATG gått ut med en kampanj för att upplysa sina ombud runt landet om att vara extra vaksamma mot att ungdomar spelar.
För att testa hur pass uppmärksamma spelombuden är i Östersund med närliggande orter så fick 16-årige Tobias Björch från Östersund Länstidningens uppdrag att försöka spela på trav. Vi provade på 14 olika ställen. Sju stycken i Östersund och sju i byarna runt stan. För en 50-lapp skulle Tobias försöka spela på dagens dubbel eller Harry boy.
Vi började i Östersund och Tobias tog med sig sin kompis Kalle Olsson runt stan för att testa ATG-ombuden. Första stället blev Kärnan-godis och Tobias sa kanske lite otydligt att han ville ha en Harry boy. Jag ställde mig utanför och väntade.
- Det där var väl ingen konst, sa Tobias när han kom tillbaka med den lilla vita spellappen.
Jag och grabbarna gick tillbaka in i godisbutiken och jag frågade personalen hur de kunde låta en 16-åring spela på trav.
- Vaddå trav? svarade dom. Han köpte ett telefonkort, ett Halebop. Det var ju det han skulle ha.
Efter en snabb koll på kortet var det bara att erkänna att jag haft fel och där ser man resultatet när någon säger Harry boy lite otydligt.
- Vi skulle aldrig låta någon som är under 18 spela här, vi är jättenoga med det.
Lika positivt resultat var det sedan på varje spelbutik i Östersund. Tobias hann knappt fråga om han fick spela på travet innan personalen ville ha legitimation av honom. Det var lika stenhård koll på samtliga ställen runt stan.
- ATG gör själv liknande kollar, säger Martin Kluge på Shell vid parkeringshuset. Det gör att vi är vaksamma. Skulle vi låta någon under 18 spela kan vi bli av med speltillståndet.
Stärkt av det positiva resultatet i Östersund så satte vi oss i bilen och körde en runda till närliggande orter. Först åkte vi en sväng till Brunflo, sedan mot Fåker, Lit, Häggenås och sist Krokom.
Hos ATG-ombudet i Lit sa Evy Nordman att de kände de flesta ungdomarna i byn och visste hur gamla de var. Så där var det inga problem. Hon berättade också att de var lika noga med att kolla så att ingen under 18 köpte öl eller cigaretter.
Men hos Preem i Häggenås gick det inte lika bra. När Tobias kom ut från macken hade han en Dagens dubbel med sig. Kari Kostensalo i butiken ser bekymrad ut när jag kommer in med Tobias i släptåg.
- Jag tyckte han såg äldre ut än 16 år. Vi brukar vara noga med att kolla men kunden innan hade snattat och jag hade annat i tankarna. Det är bara att erkänna att vi gjorde fel den här gången.
Informationschefen vid ATG i Stockholm, Mats Fransson säger att LT:s resultat är utmärkt.
- Visserligen kan man tycka att ett ombud som låter en 16 -åring spela är ett för mycket, men i det stora hela visar ändå reportaget att våra ansträngningar mot ungdomars spelande har burit frukt.
Mats Fransson säger att ATG har skärpt reglerna för ombuden och utbildar kontinuerligt de anställda i butikerna som har hand om spelen. Dessutom brukar ATG själv skicka ut ungdomar för att kontrollera om de får spela på trav och tips.

Mer läsning

Annons