Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 år i tjänst för att hjälpa folk i nöd

/
  • Majlis Nyman Falkelind har varit med och planerat jubileumsaktiviteter.Foto: Ulrika Andersson
  • Majlis Nyman Falkelind tycker att det ideella arbetet åt Röda korset ger henne otroligt mycket tillbaka i form av gemenskap och en tillfredsställelse att hjälpa andra. Bland annat jobbar hon med caféverksamheten i secondhandbutiken Kupan. Foto: Ulrika Andersson

Röda korset fyller 150 år i år. I Jämtland uppmärksammas händelsen bland annat genom en historisk utställning på Jamtli och ett arrangemang där kända konstnärer bidrar till katastrofhjälp.

Annons

Röda korset föddes som organisation för 146 år sedan.

Men grundidén om det humanitära och neutrala hjälparbetet föddes 1859 av den schweiziske bankiren Henry Dunant vilket innebär att den idé som Röda korsets verksamhet vilar på fyller 150 år i år.

Det var då, för ett och ett halvt sekel sedan, som Henry Dunant bevittnade hur skadade soldater lämnades övergivna kvar på slagfältet i Solferino.

Tillsammans med andra frivilliga började han hjälpa de skadade så att de fick vård oavsett vilken sida de stridit på.

Grundtankarna lever alltså kvar än i dag och Röda korset har över 97 miljoner frivilliga som arbetar med humanitärt arbete världen över. Majlis Nyman Falkelind är en av de ideellt arbetande och engagerad i flera olika delar av Röda korsets verksamhet inom Östersunds kommun.

– Det ger så otroligt mycket tillbaka. Framförallt innebär det en tillfredsställelse att man gör något nyttigt och kan hjälpa andra på något sätt nu när man inte har något arbete.

Majlis Nyman Falkelind har arbetat ideellt under några år sedan hon gick i pension och har bland annat varit med och planerat olika aktiviteter inför 150-årsfirandet.

– Bland annat så har vi en historisk utställning på museet. Vi ordnar också en konstvecka på Folkets hus där kända konstnärer får skänka sina konstverk till försäljning och pengarna går till katastrofhjälpen, berättar hon.

Annons