Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13-åringar kunde köpa cigaretter på hotell

/
  • Underåriga har kommit på att de kan ta sig in på Clarion hotell grand för att där köpa cigaretter i en automat. En mamma upprörs över detta faktum, likaså hotellpersonalen som försöker vakta över automaten och skicka ut dem när de kommer.
  • ”Vi skickar ut ungdomarna, så fort vi ser dem. Cigarettautomaten är här för att det är en service som gästerna kräver”, säger receptionschefen Titti Myrén.

En mamma kom på sin 13-åriga dotter och hennes 14-åriga kompis när de tjuvrökte. Mamman blev mycket upprörd när hon hörde om hur de fått tag i cigaretterna. De hade köpt dem själva i en automat på Clarion hotell grand i Östersund.

Annons

Inne på hotellet till vänster från entrén sett, där det finns toaletter, finns också en cigarettautomat där det går att köpa cigaretter med mynt.

När mamman kom på sin dotter och hennes vän med att tjuvröka berätta de för henne hur de kommit över cigaretterna.

– Jag blev jätteupprörd så jag gick till hotellet för att titta hur det ser ut. Vem som helst kan gå in där och köpa cigaretter utan att ha åldern inne eftersom automaten ligger så undanskymd, säger mamman till LT, som för dotterns skull vill vara anonym.

Det hela utspelade sig på tisdagseftermiddagen.

Mamman pratade också med personal på plats i informationen.

– Jag fick svaret att automaten inte fungerar. Man berättade också att personalen brukar ha uppsikt över vilka som kommer in på hotellet.

– Men ungdomar som vet om det här går säkert dit och handlar. På andra ställen är det så att man måste köpa poletter för att få handla cigaretter, men på det sättet har ju personalen koll på vilka som handlar. Här kan vem som helst köpa bara de har mynt, säger mamman till LT.

Mamman är orolig för att det är lika lätt för underåriga att skaffa cigaretter på andra ställen i Östersund, hon oroas också över ungdomars möjlighet att köpa öl.

– Är det lika lätt för ungdomarna att handla öl? Och det måstet ju sprida sig att det går att köpa cigaretter på Clarion, säger hon.

På Clarion är man medvetna om att ungdomar tyvärr ibland lyckas slinka in och få till sig cigaretter, något som är helt emot deras policy, säger receptionschefen Titti Myrén.

– Vi skickar ut dem så fort vi ser dem, för de har inget här att göra.

De har valt att ha en cigarettautomat tillgänglig i foajén eftersom gästerna till hotellet, baren och restaurangen kräver att den servicen ska finnas. Och de har valt att inte ha cigaretterna bakom receptionsdisken för att det blir en smidigare lösning för både gäster och personal.

– Men så passar några ungdomar på att slinka in för att handla när vi har varit fullt upptagna med andra gäster. Ja, vad ska man göra? säger Titti Myrén uppgivet.

– Flertalet ungdomar skickar vi ut igen, så jag hoppas att vi har fostrat dem lite.

Till en del cigarettautomater krävs att man först har löst ut poletter för att man ska kunna handla i dem. Den möjligheten ska Titti Myrén nu undersöka.

Mer läsning

Annons