Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

112-dagen i fokus för SOS Alarm

/
  • Polisen är en av länkarna i en kedja som många gången börjar med ett samtal till 112. ” Ett, ett ,två lätt att slå. Den ramsan brukar jag lära barnen”, säger Oscar Berglund ordningspolis. Foto: Ulrika Andersson
  • Pernilla Andersson arbetar inom ambulanssjukvården. ”Det är väldigt givande, man gör nytta och människor är väldigt tacksamma när vi kommer”, säger hon. Foto: Ulrika Andersson

Ett, ett, två lätt att slå. Det är en ramsa som Oscar Berglund, ordningspolis, använder sig av för att barn ska minnas larmnumret. I går riktades särskild uppmärksamhet på nödnumret 112 i Östersund, i Sverige och i Europa.

Annons

– Man ska hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite. SOS operatörer ställer frågor och gör bedömningen vilken typ av hjälp som behövs, säger Åsa Trolle, SOS Alarm.

Hon är en av dem som var ute och informerade och pratade med människor för att uppmärksamma 112-dagen.

– De flesta vet att 112 finns men de vet kanske inte vilka man når via det numret, säger Åsa Trolle, SOS Alarm.

På torsdagen delade bland annat hon ut små plastkort, som passar i plånboken, med vikigt vetande om 112. Där står bland annat att man förutom polis, räddningstjänst och ambulans också når giftinformationen, jourhavande präst, sjöräddningen och socialjouren via 112.

Alla vet inte heller att det är samma nummer som gäller i alla EU-länder berättar hon.Förutom 112 passade Oscar Berglund, ordningspolis, på att påminna människor om polisens nummer för icke akuta ärenden 114 14. Numret är nytt sedan ett par år tillbaka.

– 114 14 har inte riktigt nått ut till människor än, säger han.

Mer läsning

Annons