Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 tjänster ska bort på gymnasiet

Jämtlands gymnasieförbund drar in på 56 tjänster inför höstterminen, men har varslat över 100 anställda om uppsägning. Större klasser och mindre stödverksamhet, som specialpedagoger och yrkesvägledning, blir den krassa verkligheten.

Annons

Gymnasieförbundet har varslat sammanlagt 96 visstidsanställda och 16 fast anställda, både lärare och annan personal.

– Men obehöriga lärare varslas varje år så det kommer att göras återanställningar, säger Mikael Cederberg, förbundschef.

Sammanlagt arbetar cirka 600 personer i förbundet.

När höstterminen drar igång efter sommarlovet kommer det dock att vara 56 heltidstjänster färre inom Jämtlands gymnasieförbund, 80 procent av dessa är lärartjänster.

– Framför allt handlar det om personal i Östersund. Till viss mån i Bräcke, marginellt i Bispgården och Krokom, säger Mikael Cederberg.

Orsakerna är flera: konjunkturen, sparkrav från kommunerna och att elevantalet minskar.

– Framför allt beror det på den offentliga ekonomin. Men nu sammanfaller den ekonomiska krisen med det minskade elevunderlaget också, säger Mikael Cederberg.

I år har Jämtlands gymnasieförbund 15 miljoner kronor mindre att röra sig med berättar Mona Modin Tjulin, s, ordförande i förbundsdirektionen. Förutom det stora personalvarslet finns också annat som förbundet ska spara pengar på.

– Lärarlyftet (fortbildning för lärare) tas bort. Vi skär också ned lite på pengarna för vidareutbildning av personal, men vi kan inte skära ned på allt det.

– Det är inte bara lärare som får sluta utan också andra personalgrupper. Vi skär också i elevhälsan, säger Mona Modin Tjulin.

Fördelningen av personalnedskärningarna har att göra med hur eleverna har sökt.

– Till exempel i Krokom är det få elever på individuella programmet, de som går där kan gå kvar. Men vi gör oss av med lokalen där och kommer nyttja andra lokaler istället.

– Den stora massan som slutar finns i Östersund, säger hon.

Neddragningen av personal spar tio miljoner kronor i år och 14 miljoner 2010.

– Men de elever som börjar tillhösten kan känna sig trygga i att få en bra utbildning inom gymnasieförbundet, säger Mikael Cederberg.

– Vi värnar om undervisningstid och kvalitet. Men gruppstorleken påverkas. Det påverkar också servicen runt omkring eleverna, administration, studievägledning och specialpedagogik, säger Mikael Cederberg.

Förhandlingarna med facken är klara och den gångna veckan har berörd personal fått veta om de har jobben kvar till hösten eller inte.

Förutom att vissa inte har något jobb innebär varslet också andra förändringar.

– Vissa i personalen måste byta rektorsområde och program, säger Mikael Cederberg.

Annons