Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-plussarna ökar – snabbast av alla

Antalet 100-åringar blir allt fler i Sverige. I Jämtlands län är andelen bland de högsta i landet.

– Bättre sjukdomsbekämpning och nya levnadsvanor har bidragit till att folk blir allt äldre, säger Anita Linell på Folkhälsoinstitutet.

Annons

Det finns en åldersgrupp som ökar snabbare än alla andra i Sverige: 100-plussarna.

I Jämtland hade hela 24 personer i länet uppnått ”tre-siffrigt” i ålder vid det senaste årsskiftet. Det är fjärde bäst i landet räknat som andel av befolkningen.

– Sverige och Japan är de länder i världen som brukar ha flest riktigt gamla i sina befolkningar, säger Anita Linell som är chef på samhällsplanering- och hälsoavdelningen på Statens Folkhälsoinstitut.

För 40 år sedan fanns det endast en 100-åring i länet. Att antalet riktigt gamla personer ökat så kraftigt under de senaste årtiondena kan naturligtvis till stor del tillskrivas den förbättrade sjukvården.

– Vi har blivit bättre på att bota många sjukdomar. Ska man nämna ett specifikt område där utvecklingen gått framåt rejält är det inom hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anita Linell.

Enbart förbättrad sjukdomsbekämpning räcker dock inte som förklaring till ålders-boomen.

– Längre tillbaka åt man mer fet mat och arbetade med tyngre kroppsarbete än vad man gör numer. Andra viktiga faktorer för en god ålderdom är att man känner social gemenskap och delaktighet, har bra matvanor och tillgång till fysiska aktiviteter, säger Linell.

– Man ska ha något meningsfullt i tillvaron och känna att man behövs, det tror jag också inverkar på hur länge man lever.

Bland länets 24 100-åringar var 21 kvinnor och enbart tre män. Den skillnaden gissar Anita Linell beror på olika levnadsvanor.

– Det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor som man kan slå fast. Bland annat är kvinnor bättre på att äta frukt och grönt.

– Dessutom har de flesta kvinnor som är riktigt gamla i dag inte varit ute i arbetslivet på samma sätt som yngre och därför sluppit undan faktorer som stress och andra yrkesrelaterade problem.

I takt med att befolkningen blir äldre och äldre uppstår även den vid det här laget välkända välfärds-problematiken.

– Inom några decennier kommer en av tre medborgare inom EU att vara över 65 år och det kommer bli svårt för den arbetsföra delen av befolkningen att bära upp samhället och alla dess kostnader. Det gör det hela ännu viktigare att man värnar om sin hälsa och försöker leva ett vettigt liv, säger Anita Linell.

Kommer antalet 100-åringar i befolkningen fortsätta att öka?

– Det är svårt att säga: det finns faktorer som talar både för och emot. Sjukvården och kunskaperna blir bättre, men den stora frågan är om vi kan leva upp till det vi vet. Hur vi motionerar, våra matvanor och stressnivåer spelar in för hur gamla vi kommer att bli. Dessutom dricker vi mer och mer alkohol, det påverkar folkhälsan negativt.

Mer läsning

Annons