Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 700 jämtar riskerar att bli utan sjukpenning

Närmare 1 700 personer i vårt län riskerar att förlora rätten till sjukpenning när de nya reglerna i sjukförsäkringen slår igenom.

Annons

Det visar siffror från Försäkringskassan som inhämtats av Riksdagens utredningstjänst.

Nu kräver riksdagsledamoten Marie Nordén, s, från Strömsund att regeringen stoppar verkställigheten av de nya reglerna.

Det handlar alltså om den så kallade rehabiliteringskedjan som innebär att det efter tre månader prövas om den sjukskrivne kan klara av andra arbetsuppgifter hos den egna arbetsgivaren.

Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden.

I början av året räknar Försäkringskassan med att 79 000 personer i hela landet befinner sig i den situationen. Bara i Jämtland handlar det om närmare 1 700 som riskerar att förlora sin sjukpenning.

– Med regeringens nya sjukregler riskerar dessa människor att förlora sin sjukersättning trots att de är fortsatt sjuka. De ska i stället ut och söka jobb på en arbetsmarknad där det blir färre jobb för varje dag som går, säger Marie Nordén i ett pressmeddelande.

Hon kräver nu att regeringen avvaktar med att verkställa reglerna.

– Det kan inte vara rimligt att en före detta heltidsarbetande undersköterska eller byggnadsarbetare ska kastas ut ur trygghetsförsäkringen på grund av värk som uppstått i arbetet, säger hon. Om regeringen inte backar kommer många att tvingas söka socialbidrag och leva på existensminimum.

 

Mer läsning

Annons