Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund vill bli Årets studentstad

Östersund ansöker om att bli Årets studentstad 2014/2015. Bostadsgarantin för studenter sätter dock käppar i hjulet.

Det var Norrköping som senast fick den prestigefyllda utmärkelsen. Västerås och Eskilstuna delade på priset 2012/2013 och året före det var det Örebro som stoltserade med titeln Årets studentstad.

Östersunds kommun förbereder sig för en ansökan som ska vara inlämnad senast den 20 februari nästa år.

"Vi kommer i ansökan att försöka lyfta det som gör Östersund till en unik studentstad som värnar extra mycket om våra studenter. Ett viktigt område är att erbjuda studenterna bostadsgaranti, vilket ungefär hälften av Sveriges lärosäten gör i dag", skriver kommundirektören Bengt Marsh i ett brev till ledningen för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

Han konstaterar att det var ett extra hårt söktryck på bostäder 2009 vilket gjorde att kommunen ändrade på kriterierna att söka bostad i Östersund. Blivande studenter var bland annat tvungna att söka bostad senast den 31 juli för att få ett boende till höstterminen.

I samband med detta degraderades Östersund av Sveriges förenade studentkårer – från toppbetyg (grön nivå) på en tregradig skala, till det näst högsta, eller om man så vill, det näst lägsta.

I brevet till Östersundshem noterar Bengt Marsh att läget på bostadsmarknaden är förändrat sedan 2009 då Mittuniversitetet kommer att skära ner på antalet platser under de kommande tre åren.

"Trycket på studentbostäder kommer därför sannolikt inte vara lika omfattande under de närmaste åren", skriver Marsh.

Nu vill kommunledningen att datumkravet datumkravet att söka bostad tas bort vilket "...skulle innebära att Östersund klarar SFS:s bostadskriterier och sannolikt då återfår vårt gröna betyg vilket skulle förbättra chanserna till att Östersund får utmärkelsen årets studentstad".

Utmärkelsen Årets studentstad 2014/15 delas ut under SFS:s fullmäktige den 9-11 maj 2014.