Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund – varma anhängare av OS i Stockholm

Vinter-OS i Stockholm 2022. Lägg till vissa grenar i länet så är det är en vision som stöttas starkt från Östersundshåll.

– Vi har skickat underlag till utredaren Jöran Hägglund, säger landshövding Britt Bohlin.

Östersunds kommun stöttar Sveriges Olympiska Kommittés planer på att söka vinter-OS med Stockholm som centralort 2022.

Med vissa justeringar – som att skidskyttet läggs i Östersund samtidigt som alpina grenar hamnar i Åre.

– Vi är varma anhängare av att Stockholm ska arrangera vinter-OS, säger Britt Bohlin, som tillsammans med bland andra utredaren Uno Svaleryd och kommunalråd AnnSofie Andersson (S) pratade om förslaget.

– Vi har en skidskytteanläggning här som är av absolut världsklass och som blir bättre med varje spadtag som tas, säger Britt Bohlin.

– Efteranvändningen är inte heller att glömma bort. Ingenting som görs här är bortkastat. Det finns heller inga som helst problem med snöförhållanden, säger Uno Svaleryd.

Han poängterar också att det bara är skidskytte som är aktuellt. Inga längdskidor.

– Vi tror inte på att ha samma stadion och gemensamma spår för skidskytte och längdskidor. Det blir för svårt. Åkarna behöver rätt att träna på sina tävlingsarenor och framför allt längdskidorna har ett packat schema, säger Uno Svaleryd.

De långa avstånden mellan Stockholm och Jämtland kan förstås vara en svaghet i en sådan kandidatur. Utredningen pekar annars på både sportsliga och ekonomiska fördelar.

– Vi vet att det skulle kosta väldigt mycket pengar att bygga nytt för skidskyttet i Stockholm, säger Britt Bohlin.

– En uppskattning är att det skulle gå att driva för 200 miljoner lägre kostnad här, säger Uno Svaleryd.

OS-utredaren Jöran Hägglund ska vara färdig med sitt arbete i slutet av månaden. 19 november ska en svensk OS-ansökan vara färdigställd och inlämnad.