Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund tveksam till fiskodling i Krokom

Företaget Bright Water Fish Sweden vill starta fiskodling i Storsjön, i Krokoms kommun, men Östersunds kommun är tveksam.

Planerna omfattar en foderförbrukning av 2300 ton, vilket kan producera cirka 2000 ton regnbåge och röding. Odlingen omfattar maximalt 30 kassar.

Miljöprövningsdelegationen vill veta vad Östersunds kommun tycker i frågan. Ärendet ska upp på miljö- och byggnämnden där politikerna träffas på onsdag.

Inför mötet finns ett förslag från Östersunds kommun som går ut på att företaget ska komplettera sin ansökan på flera punkter.

Till bilden hör också att företaget planerar för fler odlingar i Storsjön samt ett slakteri i Trångsviken.

Östersunds kommun understryker, i förslaget som politikerna i miljönämnden ska ta ställning till, att man ska vara restriktiv med att bevilja fiskodlingar i större skala i viktiga dricksvattentäkter.

För Storsjön i synnerhet saknas det faktiska mätningar av strömförhållanden, men fiskodling innebär också en stor utvecklingspotential i regionens livsmedelsproduktion.

Kommunen anser vidare att företaget misslyckats med att ge grundläggande information om utvecklingen av fiskfaunan i Storsjön, trots en miljökonsekvensbeskrivning på 220 sidor.

Man vill se flera kompletteringar från företaget och några av dessa gäller:

• Mätningar av strömförhållanden i Storsjön som verifierar uppgifter i ansökan.

• Redogörelse för alternativa skydds- och restaureringsåtgärder för att förhindra intensiv ackumulering av fiskskit på sjöbotten vid odlingen.

• Beskrivning av de samlade effekter som förväntas av all planerad fiskodling i hela Storsjön.