Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund snålast i klassen

Att bilda räddningsförbundet och hjälpas åt med att skapa en fungerande räddningstjänst var och är ett klokt beslut. Förbundet blir inte automatiskt en framgång utan det behövs en kunnig och engagerad direktion som tar ansvar för verksamheten.

Jämtlands räddningsförbund har ersatt fem mer eller mindre gravt misskötta verksamheter som tidigare bedrevs inom de egna kommunerna. I dag ser vi ett förbund i utveckling. Certus är ett föredöme som väckt stort intresse både nationellt och internationellt. Den gemensamma förbundsledningen har inneburit ett kompetenslyft och ett effektivt utnyttjande av resurserna. Förbundet har byggt upp en väl fungerande förebyggande verksamhet och ett arbete med olycksutredning har påbörjats. Utbildning av oss brandmän blir allt bättre. Tyvärr så gör ekonomin att förbundets tvingas strunta i tillsynsmyndigheters kritik och försämra förmågan till räddningsinsatser ute i länet. Dessutom tillåter man inte förbundet att följa en hållbar investeringsplan på fordon och material. Ett medborgarförslag inlämnat till Östersunds kommun var menat att råda bot på problemet.

Tre miljoner per år behövs för ett långsiktigt fungerande förbund. Östersunds kommun har mest att vinna på förbundet, men man bidrar med mindre än hälften av summan per invånare mot övriga medlemskommuner. Medborgarförslaget är inget ofint tiggeri utan en rimlig begäran om att ta hänsyn till helheten. Kommunstyrelsen föreslår nu för fullmäktige att avslå förslaget men skickar samtidigt ut signaler om att detta ska arbetas med i förbundets direktion.

Jag hoppas att arbetet med medborgarförslaget har gett kommunens politiker kunskap och förståelse som leder till resultat i direktionen för räddningsförbundet. Hoppet att kommunens regering (fullmäktige) ska köra över kommunstyrelsen är litet.

Håkan Olofsson

Avdelningsordförande i Brandmännens riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel