Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund skruvar upp beredskapen kring coronasmittan – kommunchefen: "Vi planerar för 30 procent minskad personalstyrka"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På tisdagen växlade kommunledningen i Östersund upp beredskapen för coronasmittan. Större evenemang kan ställas in och kommunen är inte främmande för att blixtsnabbt fatta beslut om reseförbud.

Kommundirektör Anders Wennerberg berättade på onsdagen att kommunledningen redan har satt den så kallade stabsgruppen på fötter där bland annat säkerhetsansvariga och kommunikationsenheten ingår.

Från tisdagen finns nyckelpersoner permanent på plats som följer coronasmittans följdverkningar ur alla aspekter.

– Vi tittar förstås vad Folkhälsomyndigheten och smittskyddet nationellt kommer fram till. Hittills är det det vi har följt med ett undantag och det är att barn- och utbildningsförvaltningen sagt till de föräldrar vars barn har varit på resor i riskområden, att om de vill vara hemma, så kommer de inte att få ogiltig frånvaro.

– Man ska inte behöva bekymra sig för ogiltig frånvaro i det läge vi är i, säger Anders Wennerberg.

Och nu tar kommunledningen också höjd för ett kraftigt bortfall av personal inom alla förvaltningar.

– Varje förvaltning har fått i uppdrag att uppdatera sin pandemiplan som ska ta hänsyn till både personal- och materialläge. Man ska också göra en planering för 30 procent minskad personalstyrka. Det är de scenarier vi tittar på.

Stephen Jerand (KD), är det kommunalråd i Östersund som har extra insyn i beredskapen kring coronasmittans påverkan i kommunen.

– Det är också viktigt att vi har en kriskommunikation som är robust och stabil och att vi politiker tänker till när vi kanske gör inlägg på sociala medier så att vi inte ställer till det så att medborgarna känner en oro som inte är berättigad.

– Vila tryggt i att verksamheterna gör ett otroligt bra jobb. Det är en komplex situation som förändras från dag till dag, säger han.

Den nya stabsgruppen som numera är permanent sedan i tisdags och det är Anders Wennerberg som leder gruppen.

– Nu lyfter vi en nivå till så att vi mer permanent jobbar med beredskapen.

– Det handlar bland annat om materialförsörjningen. Handsprit behöver vi också men det finns knappt att få tag på. Det råder brist på det.

Samtliga av länets kommunchefer möts klockan 11.00 på fredag för att hitta en gemensam beredskapslinje.

– Då handlar det bland annat om utrustningsdelen med skyddsutrustning. Ansiktsmasker och sådant. Både kommuner och allmänhet har en tendens att dra på sig lager på sådant som kan vara bra att ha vilket innebär att det inte finns tillräckligt för dem som behöver utrustningen just nu.

# Har kommunen anställda som håller sig hemma med anledning av coronasmittan?

– Nej, men det finns frågor om hur man gör om man är i riskgrupp och är anställd i kommunen. Det generella är att är du frisk, arbetar du. Men från igår eftermiddag (tisdag) svajade man mer från myndighetshåll. Om man var i riskgrupp skulle man vara mer försiktig.

– Det är troligt att regeringen tar beslut idag om att ställa in större evenemang. Norge gjorde ju det igår.

# Vad är större evenemang?

– Folksamlingar med 500 personer.

# Då har du ju alpina världscupen i Åre som kan hänga löst till?

– Det Folkhälsomyndigheten har sagt är att det är skillnad om man är 500 personer inomhus än att vara utspridda utomhus.

# Hur allvarligt ser kommunen på coronasmittan och dess samhällsverkningar?

– Vi tar det på allvar planeringsmässigt, men ska inte överdriva allvaret i sjukdomen. Vi har ett fall i länet i dagsläget. Dödligheten är inte mycket högre än en vanlig säsongsinfluensa, problemet är att det är en ny influensa som smittar väldigt lätt.

# Planerar ni för ett så kallat worst case scenario?

– Det vi lägger ribban på nu är att planera för 30 procents bortfall av personal, vilket innebär att vi i så fall måste flytta barn och brukare till platser där vi har personal.

– Det vi prioriterar är naturligtvis riskgrupper och att barnomsorgen fungerar, för fungerar inte den så kan inte sjuksköterskorna och läkarna gå till sina arbeten utan måste vara hemma med barnen

# Finns planer på reseförbud för kommunens personal?

– Från igår (läs: tisdag) började vi diskutera det. Med den ändrade inriktning som troligen kommer från Folkhälsomyndigheten idag (onsdag), så är det rimligt att anta att vi kommer att titta på reserestriktioner för konferenser och utbildningar. Men inget beslut är fattat, men det kan komma redan idag. Eller senast imorgon, torsdag.