Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund ratas helt i OS-utredningen

OS-utredaren Jöran Hägglund har sagt sitt. Inga OS-grenar i Östersund 2022, men åtta alpina discipliner i Åre.
Dessutom ska ett vinter-OS i Sverige kunna genomföras utan statlig finansiering.

Sporten har tidigare skrivit om Östersunds vilja att arrangera skidskyttet under ett eventuellt vinter-OS i Sverige 2022.

Nu har utredaren Jöran Hägglund presenterat sitt underlag till en ansökan. Där ratas Östersund helt, och skidskyttet förläggs till Stockholm.

Utredningen (som är beställd av bland annat SOK) förordar att en tillfällig skidarena med kapacitet för 10 000–15 000 byggs i områden i närheten av Stockholm. Där ska både skidor och skidskytte avgöras.

Åre blir hemvist för åtta av tio alpina discipliner. Slalom anses kunna genomföras i Stockholm.

"De fyra fartdisciplinerna i alpint förläggs till Åre där det finns både fallhöjd och förutsättningar som klarar kraven", skriver Jöran Hägglund i en kommentar i utredningen.

"Den mest spektakulära investeringen blir att öka fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge till 210 meter", skriver Hägglund. Öppnings- samt avslutningsceremonin ska äga rum i Tele2 Arena.

Beslut om Sverige kommer att ansöka tas i oktober.

Enligt utredningen krävs fem investeringar: bob- och rodelbana, förbättrad fallhöjd för slalom och hoppbackar, arena för skridsko samt skidstadion inklusive skjutvall.

Utredningen lyfter fram krav på förbättrad infrastruktur till och från Åre och matarkapacitet av flyg mellan städerna.

"Det skulle kunna ske via mindre jetplan som landar och startar på Molanda flygplats utanför Järpen. För de stora grupperna skulle en förbättrad flyganslutning kunna ordnas via Vaernes utanför Trondheim i Norge", står det i utredningen.

Om det blir en svensk ansökan ska den vara inlämnad senast 14 november. 31 juli 2015 utser IOK vem som får arrangera vinter-OS 2022.

Hägglunds utredning visar också att Stockholm/Åre kan hålla vinter-OS utan statlig finansiering.

– Det är fantastiskt. Det låter nästan för bra för att vara sant, säger AnnSofie Andersson, kommunalråd i Östersund.

Är du besviken över att Östersund nobbas?

– Nej. Efter det sätt som vår utredning mottogs av Jörgan Hägglund och SOK hade jag inte förväntat mig något annat.

– Däremot tror jag andra länder tycker det är märkligt att om Sverige ska arrangera ett OS, att man då inte nyttjar de bästa arenorna.

Budgeten är balanserad på 9,79 miljarder kronor. Kostnaderna för nyinvesteringar är cirka 2,5 miljarder. Finansieringen genomförs av privata och offentliga medel.

Till detta tillkommer enligt Hägglund en särskild budget på 250 miljoner kronor "för att genomföra en bra ansökningsprocess".

Fotnot: Enligt TT har de senaste fem vinter-OS i genomsnitt kostat nära dubbelt så mycket som nu uppskattas för Stockholm".