Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund: "Prioritera Stora Helvetet"

"Prioritera Stora Helvetet". Det är Östersunds uppmaning till Trafikverket. Och i Norge försöker kommunansvariga att ge myndigheterna dåligt samvete.

Ansvariga statsmyndigheter för tågtrafiken i både Sverige och Norge uppvaktas med skarpa skrivelser från de berörda kommunerna.

Som LT tidigare har berättat kräver Östersunds kommun en snabb åtgärdsplan vad gäller bansträckan vid Stora Helvetet, vars banvall är allt för osäker att trafikeras. Efter ett möte mellan kommunerna i Östersund, Trondheim och Sundsvall författades skrivelser där kommunalråden i respektive ort skrev under på krav på elektrifiering av Meråkerbanan och även förtydligande att tågsträckan Storlien/Kopperå måste prioriteras.

Trafikverkets generaldirektör i Sverige får denna uppmaning vad gäller Stora Helvetet:

"Ur såväl besökssynpunkt såväl för Norge som Sverige som för framtida godstransporter är det angeläget att trafiken snabbt kan komma i gång igen. Vi förutsätter därför att Trafikverket skyndsamt vidtar alla de åtgärder som behövs och prioriterar nödvändiga resurser för en långsiktig lösning".

På den norska sidan är det ansvariga beslutsfattare på Samferdselsdepartementet som får en uppmaning. Här är det elektrifieringen av Meråkerbanan som är på tapeten och dessutom påpekar de tre kommunledningarna att Sverige har gjort omfattande satsningar i miljardklassen på sträckan Gävle/Storlien. Norska staten har inte varit lika engagerad:

"Det är nu hög tid att flaskhalsen på den norska sidan tas bort. Elektrifieringen av Meråkerbanan måste därför prioriteras i den nationella transportplanen 2014-2017".