Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund överklagar friskolebeslut

Skolinspektionen godkände i måndags att friskolan Prolympia får starta en grundskola samt förskoleklass i Östersunds kommun. Skolan planerar en start läsåret 2009/2010.

Annons

– Det ska vi överklaga, säger Björn Sandal, s, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Prolympia, som ägs av Ulno AB, driver sedan några år tillbaka en fristående högstadieskola i Östersunds kommun.

Med sina nya planer, som nu fått klartecken av Skolinspektionen, är tanken att Prolympia till hösten ska ha 40 barn i förskoleklass och 240 elever i årskurserna 1 till 5. Prolympia grundar sin elevprognos på att skolan hittills fått in sammanlagt 397 intresseanmälningar från föräldrar till elever födda 1998-2003.

Beslutet ställer till det för de kommunala skolorna.

– Det innebär att vi måste se över hela vår skolorganisation, säger Björn Sandal.

– Jag tycker inte om när man tar från redan befintlig verksamhet. Okej om man startar något nytt..., säger Björn Sandal.

Det han är minst nöjd med är Skolinspektionens formulering om skäl till beslutet. Enligt myndighetens helhetsbedömning kring Prolympias utökning av verksamheten medför det inga påtagliga negativa konsekvenser för kommunen.

– Men det ger oss inte bra förutsättningar att planera skolverksamheten, säger Björn Sandal.

När kommunen tidigare fick tillfälle att yttra sig om friskoleansökningen tryckte de på krånglet ett sådant beslut medför kommunen i och med att beslutet kommer så sent, så nära i tid med när den nya verksamheten kommer igång.

Östersunds kommun har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Mer läsning

Annons