Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund öppnar för vindkraft

Östersund kommun har nu en utställning – ”Tillägg till översiktsplan för utbyggnad av vindkraftverk”.

På den tidigare helt röda halvön mellan Brunfloviken och Bergsviken av Storsjön, alltså där ingen vindkraftsutbyggnad tillåts, har det vid utställningen både vid tidigare och nuvarande utställning ritats in ett område ovanför Bjärme där vindkraft skulle tillåtas. Exploatören, där det endast ingår två markägare, vill där bygga 5 st vindkraftverk à 2,5-3 MW.

Området består av skogsmark och ömtåliga myrar och har en hel del platser där det växer skyddsvärda örter, till exempel orkideér, och andra ömtåliga växter.

Området används ju dessutom till rekreation och jakt och naturligtvis till skogsbruk. Området ligger relativt nära Svartsjöarna, cirka 4 km, som används till skidåkning, familjeutflykter och andra friluftsaktiviteter av många Östersunds - och Frösöbor och av boende på Annersia.

Området är heller inte av riksintresse för vindkraft.

Länsstyrelsen och Östersunds kommun delar samma uppfattning att Storsjöbygden, där området ingår, har så många sammanfallande skyddsvärda intressen att området är olämpligt för vindkraftsutbyggnad. Trots detta röstade kommunfullmäktige för utbyggnad i juni 2010? Beslutet gick dock ej igenom, utan återremitterades till ny utställning och nytt beslut i fullmäktige.

Landskapsbilden kommer ju dessutom att förändras för Storsjöbygden i 25–35 år.

Jämtkraft levererar så mycket grön el, att vi för att skona miljön i området från stora ingrepp i naturen klarar oss utan dessa vindkraftverk tills ny teknik kommer och hoppas därför att Östersunds fullmäktige fortsätter att ha området rödmärkt och därmed vindkraftsfritt.

Miljövärnare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel