Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund kan tvingas spara 55 miljoner kronor

Nya stora besparingar kan vara på gång inom Östersunds kommun. Ett förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till i dag talar om ett sparpaket på 55 miljoner kronor.

När finanskrisen slog till och skatteintäkterna minskade i Östersunds kommun så beslutade de styrande att göra en rad besparingar för att slippa ett ekonomiskt underskott. I nästa års budget föreslås inga större nedskärningar i den kommunala ekonomin men redan 2012 kan det vara dags för nya stora sparpaket.

Kommunstyrelsen ska i dag ta ställning till ett förslag där 55 miljoner kronor måste sparas för att kommunen ska nå upp till kravet om god ekonomisk hushållning. Biträdande kommundirektör Bert-Olof Åkerström förklarar varför kommunledningen har lagt förslaget om nya besparingar.

– Kommunen bör ha ett plusresultat på runt 60 miljoner kronor för att ha en långsiktigt hållbar plan för investeringar. Och som prognosen ser ut så når vi inte det här plusresultatet under 2012 utan att ta bort 55 miljoner kronor.

Bert-Olof Åkerström menar att det är viktigt att ha en buffert i ekonomin.

– Sådana investeringar som vi normalt har behov av varje år bör en kommunekonomi kunna finansiera med skattemedel. Om man inte klarar en viss del kontant så måste man låna och då får man räntekostnader som i sin tur konkurrerar med den ordinarie verksamheten och leder till nedskärningar.

Det nya sparförslaget uppgick tidigare till 70 miljoner kronor men efter en ny prognos om kommunens framtida skatteintäkter så har sparkravet justerats till 55 miljoner kronor. Den nya skatteprognosen visar också att resultatet nästa år blir betydligt bättre än kommunens ekonomer räknat med.

Bert-Olof Åkerström säger att det ännu inte finns några konkreta förslag på hur 55 miljoner kronor ska sparas i den kommunala verksamheten.

– Det här är ju en blick framåt om vad vi kan förvänta oss. Sedan kommer det nya ekonomiska beräkningar om skattekraft och annat och vi agerar inte förrän vi vet hur det ser ut.