Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund invigdes som Sveriges mathuvudstad

Det bjöds på mängder av delikatesser på Jamtli när Östersund invigdes som Sveriges mathuvudstad 2011.

På söndagen gick startskottet för mathuvudstadsåret.

Kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn fick i stället för ett traditionellt tygband klippa en remsa hemgjord pasta som hon, krögaren Fia Gulliksson och lokala matprofilen Liv Ekerwald hjälptes åt att veva fram.

– I det korta perspektivet så betyder det mycket att vi är mathuvudstad. I det längre perspektivet så är vi en av bara 27 städer i världen som är med på Unescos lista Creative Cities. Det här är någonting som bli en drivkraft och kan bidra till tillväxt i länet. Att utveckla upplevelseturism och utveckla länet som destination, säger Katarina Nyberg-Finn.

Vad innebär jämtländsk matkultur för dig?

– Det är den rena maten, den småskaliga produktionen. Vår fantastiska natur som vi har här i Jämtland gör att vi har unika förutsättningar för att producera maten, säger Katarina Nyberg-Finn.

Sören och Ann-Britt Lundgren från Fågelbergets gårdschark hade med sig olika rökta kött- och skinkvarianter som de bjöd besökarna på. Sören Lundgren håller med Katarina Nyberg-Finn om hemligheten till jämtländsk matframgång.

– Vi har en bra tradition här i länet. Det är ren mat och det lever kvar sedan vi hade lanthushåll här, säger han.

Satsningen på småskalighet och kvalitet tror Sören Lundgren kan bli en jackpot för Östersund och länet.

– Det här kom i rätt tid. Det har ju varit mycket skandaler kring stordrift som i Tyskland till exempel (4700 tyska gårdar tvingades stänga efter att gift upptäckts i foder, LT:s anmärkning), säger Sören Lundgren.

Han tror stenhårt på länets mat.

– Titta på matturismen i Frankrike och Italien till exempel. Vi är inte sämre än dem. Men vi behöver inte kopiera det de gör. Vår mat är väldigt bra, säger han.